Učitelj

РУЧНИ РАД У мушкој осн. школи 561

рали; не испадне ли му добро и други пут, подај му други предмет, а кад имаде доцније довољно времена подај му и упути га како да онај покварени предмет изради. Ко је год радио с децом овај посао увериће се да смо у праву. јер дечко вавек воли да изради све предмете, које су израдили његови другови. То ја и ти најбоље знамо са нашим покушајима у школи. Најглавније је да се у почетку рада пази добро на тачност, па ће се деца навићи и заволеће је.

Сад ми остаје да ти пишем још о једној главнијој особини или боље да речем врлини, која се при овом реду развију, а то је:

5) Пажљивост, вредноћа и истрајност, т ј. постојанство у раду.

Ти и сам зниш од колике је важности ова особина у настави, што се зове пашљивост. Данас у свом педагошком свету важи као мерило, да је добар учитељ онај, који код својих ученика предавањем може да пробуди им изазове пажњу. И ко од учитеља то није у стању боље је да напусти рад у школи, да не траћи драгоцено време и за себе и за ученике, које се никад не може више повра- | тити При умном раду, да би изазивали пажњу код ученика, ми употребљујемо очигледна срества и живу реч а по некад, бог-ме чак и привудна срества. И у опште са одржавањем пажње има се увек мука, јер дечји ум брзо се заиста и замори умвим радом те тежи честој промени.

Са ручним радом, пак, а, нарочито са слојдом, сасвим је друго. Ако је сам рад методички уређен, очигледност је ту сама по себи; јер дете друкчије не хоже да ради већ по видљивом моделу — очигледно. Детету се покаже рад; пааконе уме покаже му се и други пут. Оно е пажњом одџочне да не би кварило, јер само мало да не пази поквари све и онда му је криво што се бадава мучило. Учитељ заповеда, да се покварено понова уради. Наравеки, да ће дете само тежити да буде пажљивије, да му се неби заповедило да и по трећи пут направи исти предмет. Ну кад би св и то десило, да му се сличан предмет, да не би изгубило вољу у раду, да ради те 'да постигне оно, што се желило на првом предмету. И ово је најбоље средство да се ученик навикне на пажњу у раду. Овде је дете приморано на пажњу силом самог рада који ради. Кад се на тај начин при ручном раду стече пажљивост, вероватно је, да ће се она тако укоренити у души детињој, те да ће после и код те. оријеких предмета бити пажљиво, и кад одрасте и постане човек. А ако је иком народу потребна пажжљивост заиста је нама, јер због наше непажљивости данас највише страдамо и све више и више губимо у сваком погледу. ___(НАСТАВИЋЕ СЕ)

УЧИТЕЉ ти фи 41