Učitelj

ЗОВОСТИ И: БЕЛЕШКЕ 578

Ј. Стојановића и према њима одлучено: да се ово дело не може препоручити за књижнице основ. школа. 3) На место г. Милоја Влајића, проф. који је изјавио да се не може примити прегледа „Јовићевог и Чутуриловог Буквара изабрати су: г.г. Дим. Ј Путниковић учитељ идр. Б. С Ђорђевић проф. ; Мих. М. Стан. =

"Један добитак. Ко је год био учитељ у Србији, а који је и сада, зна: како се са набавком ствари у почетку школе натеже по свима местима, А нарочито по селима Многе ствари остану и преко целе године ненабављене. Због овога учитељ је принуђен да се жали те општини, те среској власти, те окружној, па онда окупи писати г, министру, г. министар наређује д' сз то и то наба ви, и да се казни онај, који то није набавио. У овој преписци прође година, а највише изгубе они, који томе нису ни најмање криви — учитељи п ђаци. Због ових преписака многи учитељ увреди по кога „народног човека“, те овај да би се за то наплатио одмах нише г. министру противу учитеља. Да би му што пре нахудио, он у писмама напомиње како г, учитељ ништа не ради у школи; како непрестано агитира по селима ит. д. Учитељ после одговора по тим доставама. — Еле на крају дебљи крај извуче г. учитељ.

Поред оваких јада и невоља деси се. те у понеком крају сине мало боље сунце и за школу и за учитеље. Ево тог примера:

Начелник среза моравског у округу крушевачком г. Свешислав Митић вољан да од школе отклони сваку сметњу, те да јој тиме прокрчи пут за њен рад, увео је у живот заједничко издржавање школа у његовом срезу. Он је то урадио овако: 21 децем · бра пр. год. позвао је све председнике општ. судова и све учитеље, и учитељице у прћиловичку школу Ту је договорно са свима, направио буџет за све школе а за целу годину. У буџет је ушла поред осталих позиција, и позипија на педагошку књижевност. По. селе овога сазвао је среску скупштину и њој је показао буџет за све школе. Том приликом објаснио је скупштини, како је за школе боље да их срез издржава а не општина; како ће тиме бити све школе боље уређене и свачим снабдевене, а кад то буде, да ће онда. њихова деца моћи и боље и више научити: онда је скупштина примила тај предлог и решила : да се од данас све школе у срезу издржавају среским триревом а не општинским.

Према оваком решењу г начелник је одмах наредио свима учитељима, да му одмах пошљу требовања до краја школске го-