Učitelj

Додатак 11. свесци „Учитеља,“

ЧЛАНОВИМА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА по

У неколико бројева „Учитељског Весника“ понављали су се напади на рад Главног Одбора. И ти су напади и незадовољство уредника поменутога листа у толико били интензивнији, у колико је слога и обилатост рада у Учитељском Удружењу расла.

Изгледа да сви ти напади, и ако на њих Главни Одбор није одговарао, нису побољшали материјалне прилике уредника, нити му донеле већи број претплатника — за чим је он жудео; те је у последње време почео доносити и уводне чланке о гласовима са улице и на тај начин из политичких и себичних разлога нападати на целокупно учитељство. Једна таква вест, о којој је уредник и уводне чланке доносио, била је предавање учитеља општинама. Главни Одбор по својој дужности распитао се за тај глас и сазнао од Г. Министра Просвете, да он као министар неће допустити, да се учитељи предаду општинама, и да њему о томе није ништа познато.

Да не би непрестаним покретањем тога питања скретао пажњу меродавних фактора на то, Главни Одбор о томе није ни речи нигде рекао. То исто је препоручио и осталим члановима учитељима — београдским. И када то питање није избило ни пред скупштину, нити се у опште преко јавности покренуло онда је уредник „Учитељског Весника“ изишао са изјавом, да је он спасао учитељство од такве погибије 2'!

Поред свих ових испада и на Главни Одбор и на учитеље, уредник „Учитељског Весника“ у своме5 броју изнео је да Гл. Одбор „кунктаторсвим радом про-