Učitelj

НЕШТО О НАРОДНОМ ШКОЛОВАЊУ ЗА ВРЕМЕ ТУРАКА 39

Цона дође у Црвену Јабуку, црквена кућа буде му одређена за. школу. Ајлук му је био 500 гроша на годину. Плаћали су га сељаци, који су имали деце у школи, а било је 7—10 ученика. Цона је учитељевао 3 године.

После Цоне колико се сељаци из Црвене Јабуке, који су ишли у школу опомињу, били су ови учитељи:

Илија—Лилко Станковић из Трна.

Петар Поповић из Јарновца (код Трна). Овај је Петар учитељевао 6 месеца, па напустио. -

Зарко Милошевић из Трна, такође 6 месеца.

Ђура Јовановић из Трна, учитељевао је 3 године.

После Ђуре знају сељаци да је дошао понова за учитеља Цона Данчуловић, који је дотле био код куће у Зеленом Граду, и ишао у Србију у печалбу.

Цона је написаб на Апостолу цркве Цара Константина и Царице Јелене у Црвеној Јабуци (која је подигнута на месту старе црквине) ово из свога другога учитељевања :

Сене!) 1870 месец мата 21 дешћ. Како да прндо Цопд Даскаћ отћ Челен! Градћ прт Петка Нлтипога отђ Цркена Лака те се окцени 21 500 (грошх) н едне лескоклуке кондаре 25 годтив. АХ2љ Цонд птсец длскалћ.

После овога видећемо, да је Цона учитељевао у Стрелцу и Великом Боњинцу, па је најпосле био учитељ у Кнежевини Бугарској.

Село Стрелац (у срезу лужничком) било је за време Турака чувено са своје школе, у којој су добили многи свештеници из Стрелца и околине своје образовање, а и иначе многи се ту књизи научи.

Настојавањем попа Раденка Гмитровића из Стрелца>), који беше један од највреднијих и најваљанијих пастира духовнога стада, те се и данас са особитим поштовањем помиње, начињена је 1898 године у Стрелцу црква. Код цркве је начињена и мала сламна кућа, да буде школа.

1) Турска реч, значи година. ур р

2) Са великих заслуга за цркву и школу и са необично лепога тласа, који је иза себе оставио поп Раденко Гмитровић у народу, исписујем овде његову биографију, коју је неко записаб на „Триоду“ цркве Ов. Илије у Љуберађи. 'Запис гласи:

„БИОГРАФИЈА“ Т Почив. свјаштеника Раденка Гмитровића.

Свјаштеник Раденко Гмитровић, рођен од православних Христијана родитеља: Гмитра и Ангелина у 1811 године, месеца априла у селу Стрелцу, срезу