Učitelj

50 ПРИМЕРАН УЧИТЕЉ -

рисна знања из пољопривреде = г) потпомаже у случају нужде чланове, издавајући им новац с ниским процентом на зајам, који за прве две године не може да буде већи од 60 динара.

Чл. 4. Интересни проценат је 109 годишње.

Примедба : Друштво ће почети да ради, када Фонд буде нарастао 300 дин.

Чл, 5. Друштво ће увећавати капитал. а) месечним улозима чланова, 6) давањем представа в) добровољим прилозима од приват“ них лица, г) од интереса оног новца датог у зајам по чл. 8. ид) од прихода разних пољопривредних предузећа, предузетих одобрењем више од половине друштвених чланова.

Чл. 6. Сваки члан друштва дужан је да улаже 50 пара месечно.

Чл, 7. Друштво се састоји од неодређеног броја чланова.

Чл. 8. За чланове друштва примају се лица, која су навршила 90 година. х

Чл. 9. Нове чланове прима друштвена Управа. :

Чл. 10. Примање нових чланова траје једнако докле год друштво постоји.

Чл, 11; Сваки члан има права, да узима учешћа у свима друштвеним пословима.

Чл. 19. Сваки члан дужан је, да се брине за друштвени напредак. чл. 132 У случају смрти неког од чланова, чији наследници неодговајају условима чл. 8 правила или не хтедну да буду чланови, враћају им се месечни улози од почетка улагања.

Чл. 14. Ако неки од чланова не уложи месечни улог према чл. 6. опомене се у року од 15 дана да улог положи, но ако и тада то не учини, брише - се из списка чланова, а његови месечни улози и добитци иду у корист школе.

Чл. 15. Чланови се скупљају на годишњу скупштину у Декембру месецу, а ако се преко године „укаже потреба и у ванредну скупштину. Сваки члан мора лично присуствовати.

Чл. 16. На годишњим скуповима чланови прегледају рачуне управине и бирају Управу, ;

Чл. 17. Друштвом управља одбор — управа, која се састоји из председника, потпредседника, деловођу, благајника и 5 саветника. Чланови управе бирају се од друштвених чланова.

Чл. 18. Управа се бира тајним гласањем сваке годишње скуп“ штине.

Примедба: Изабрани чланови управе служе бесплатно.