Učitelj

62 | ЗАБАВА И ПОУКА

а

ПОП Ин ан Ин 5 ИН а вон _____________- _- 47

посматрати борбу. Ходајући и бирајући место за боље посматрање, ја угледах како се о левог турског крила одвојио један табор низама и пошао у напред да нападне 0 бока наше десно крило. Као Србин сматрао сам за патриотску дужност, да јавим где треба, те да се благовремено опасност одклони. Више мене с леве стране, грувала је једна наша батерија, код које се налазио и командант који је и руководио том борбом. Одох к њему и уљудно му. казах шта сам видео.

__ ТЕта; какви Турци! Какви се то Турци теби причињавају ' Такви као ти, мени и плаше војску. Ко је тебе овде одредио да пазкир тита 06 ради с. Уз ко) ме обуци псовати и грдити, и исука сабљу, па полошке и телућем поче ме ударати као душманина! Е, људи, бијаше ме жао, што немадох уза се револвер, а свршили бисмо ту обојица !

Сви се чуђасмо таквом гадном командантовом поступку, коме

и најмањи глас о кретању непријатељевом, треба да је добро дошао. Ако је пак сумњи било места, ордонанси коњаници на расположењу му стоје, да се увери о истинитости таквог тврђења. Милутина пак искрено сажаљевасмо, јер нам је честитост његова добро била позната.

— Није прошло пола часа - настави он даље — а Турци припуцаше с бока и леђа на наше десно крило. Војска се на том крају поремети, поче одступати и повуче собом целу бојну линију. Битка је пре подне била већ. изгубљена. и ми се новукосмо назал, оставивши непријатељу читаво село, које Черкези одмах запалише.

__ жалосно! Ја сам гледао са Рујевице кад плану тада црква и школа — додаде Обрен.

Настаде за тим живљи разговор у томе правцу. Сваки отпоче казивати своје важније догађаје из ратнога живота. По неки је нападао и осуђивао надлежне, што су загавили у рат неспремни и са мало војске.

— Немојте, тако људи! — рече Мита. Није крива сама влада, него и ја, и ти, и ми сви. Зар сте тако брзо заборавили, како је одушевљење у очи рата владало међу нама а и код све интелигеј-

тражиле рат“ Ви знате, да сам ја према својим годинама записан био у другу класу, п да сам сам из чистог ' одушевљења тражио и превео се у прву, да само јачег учешћа узмем у светој борби за ослобођење наше браће.

= рако 16, тако«је, = новинасмо тотове сви.

ЈЕ

није б Вар не знате, да су 066 нодине “ с ове и с оне стране Саве “=

>