Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА 63

___

—- Тако је, али за неуспех треба да је неко крив, а Србину је пријатно свалити кривицу на другога — проговори Радован, који се увек старао, да и о догађајима и људима објективно суди.

— Ну не бојте се другови, неће на овоме остати — настави Мита. Северни стриц пренуо је. Сад ће се тек развити крвава борба, од које нећемо ни ми изостати, и која ће доиста потрести цара у Стамболу! И тек после тога, синуће зора нашој браћи под Турцима!

— Тако је! Дај Боже! Живео! — Повикасмо одушевљени говором нашега. Мите.

„Стамболе горди, у море тони, „Силна је рука, која те гони!

Кликну Радован снажним и умиљатим гласом, а сва дружина сложно прихвати. 7 ·

— А где пропаде наш јадни Љубисав — упитаће Милутин, кад се песма сврши, — Баш је штета за оног красног младића! То нам је био један од највреднијих радника у збору.

— Љубисав је се разболео од срдобоље, која је онда владала као епидемија у нашем логору, — одговориће Сава. — Лежао је јадан у болници 3—4 недеље. Ја, Радован и Обрен обилазисмо га неколико пута. Он нам се жаљаше, како му је тешко и досадно у болници и како једва чека да се мало опорави и да дође к нама. И доиста, предиже се јадник и дође у логор. Али, за његову несрећу удари тада јака киша, време застудији он. бе наново оболести од запаљења да се више и не дигне.

Па да ли је који од вас био бар на сахрани — упита опет Милутин 7.

Са свим случајно сазнадосмо за његову смрт — продужи Сава — те сви учитељи из целе бригаде, добисмо допуштење од бригадира и испратисмо покојника до вечне куће. Бог да га прости!

— Бог да прости Љубисава! — одазва се цела дружина.

— А где оно изгибоше Лука и Секулић — запита Обрен

— Код Нерићевог Хана, — одговори Радован. Баш сам други или трећи дан после њихове погибије прошао онуда, и дознао за тај случај. Они су путовали с комором из Алексинца за Делиград. У то време прешли су Мораву неколико десетина Черкеза на коњима, па их изненада нападну и све исеку. Лука као секретар пододбора Друштва Црвеног Крста, имао је на левој руци белу повеску са црвеним крстом и ту су му руку Черкези на неколико места јатаганом засекли! Секулић је имао револвер уза се и јуначки се бранио, али је ипак сили подлегао.