Učitelj

БКЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

на ________________-

Сви смо пажљиво слушали натпог друга Милосава, и до дна душе бесмо потресени лим казивањем, али нико толико колико стари Мита, који је погнуте главе, налакћен на сто, све то мирно саслушао.

Уставши на ноге, он некако заносно прелети очима преко свију. (Очи му беху навреле сузама, а танка и дуга брада чисто је попгравала пад поче беседити:

__ Брабо и другови! Тешка су времена која је преживела иу којима се сада налази наша отаџбина. Покрај огромних материјалних жртава које је држава поднела, покрај неколико хиљада јуначких соколова који изгибоше на бојним пољима, остао је још веливи број породица без игде ичега, па и без крова над главом! Али што душу притискује, што српе пара, то је браћо, помисао, да су све те жртве узалудне биле, јер циља не постигосмо. Ишту се нови напори, нове жртве, па да се до успеха дође. Ваљада је само Србину суђено, да сваку своју тековину прескупим жртвама откупљује! У овој прилици, кад се сви овако сакупљени налазимо: сетимо се, браћо, свих другова знаних и нознаних, који крв пролише и кости оставише на бојним пољима, па им рецимо. вечна им памет:

Сви устадосмо на ноге и сложно отпевасмо својим изгинулим и умрлим друговима последњу опроштајну песму: „вечна им памет“!

ж 5 ж

Прошло је од тога доба доста времена. Многи од другова, који су били и на том састанку, преминули су. Али, кад год ми падне на ум тај састанак у Бојачи, мени зазуји у ушима тужни глас оне опроштајне песмице. па се сетим «ађутанта витеза“ 2 и свих дру“ гова умрлих и погинулих и рекнем: Бог да их прости! ! !

Ивк.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

УК УН

А). РЕФЕРАТ 0 КЊИГАМА.

Густава Ле Бона Шеихологија гомила. ( Францускога 04 ив. Живановића. Београд 1896. На 5-ни, стр. 15. Цена 150 ЛИНА = Проучавајући чбвека и целокупан живот његов наилазимо на велики број сложених појава, које поред све разноликости, мо-