Učitelj

ПРЕДАВАЊА | 789

скерлет (најлепша црвена чоха). Шта значи: „То изусти па душицу пусти,<“ Шта је то, колено „адамско.“

Пошто ђаци неколико пута прочитају и испричају ову песму, треба их позвати да кажу сами, шта им се допада у овој песми, и шта мисле да је овде добро урађено. — Добро је, што су се ове две јетрве лепо живеле. Добро је, што је Ковиљка ово сироче чувала као своје дете. — Питати их, каква је жена била ова Ковиљка, и за што је била добра. Како се зову сви они људи, жене, па и деца, који жале сирочад, сиротињу и помажу их % — Зову се милостиви људи. Ко је у овој песми био милостив Какви треба ми да будемо према сиротињи 7

Како се код нас јетрве већином не слажу, и како су оне понајчешће узрок деоби браће и распаду задруге, треба децу, а нарочито ону у сеоским школама, позвати да упореде њих са овим јетрвама, и изрично им препоручити да ову песму чешће читају својима. код куће, а нарочито где има јетрва, које се не слажу. Ово би се могло препоручити чак и домаћинима, у чијој је кући та несрећа. јер је ова песма врло дирљива.

3. СТАРИНА НОВАБ И ДЕЛИ РАДИВОЈЕ. (Читанка ва Ш рав. стр. 80)

Овде треба прво казати да Старини Новаку није име Старина. Право му је име Новак, а Старина звао се за то што је био стар.

И Дели Радивоју није тако право име. Њему је право име Радивоје, а Дели прозвали су га, што је био велики јунак, делија, па скраћено Дели.

За тим треба деци казати, шта су били Старина Новак и Дели Радивоје. — Казати им да су они били хајдуци, али нису били као ови наши данашњи хајдуци. Данашњи хајдуци су рђави људи који убијају и муче људе за паре, и то Србе, браћу своју, а ови стари хајдуци, који су живели док смо ми још под Турцима били, као што су Старина Новак, Дели Радивоје и њихово друштво, Станоје Главаш, Васа Чарапић, Хајдук Вељко, и још многи други, — нису били рђави људи, нити су отишли у хајдуке да убијају људе за. паре. На против, они су били поштени људи и добри јунаци, па баш за то су и отишли у хајдуке што нису могли трпети ни гледати турско насиље (Објаснити примерима шта је то насиље, зулум) па хоће да бране Србе од Турака, да Турке убијају и да им се освете, што они муче и убијају Србе.

Читајући, узгред, треба објаснити шта значе речи: ћеФ (воља, расположење), преко горе чарне, јела, истурити (испалити), џевердан