Učitelj

790 ПРЕДАВАЊА

(пушка), бусија, (заклон), на буљуке (на гомиле), шићар (добит), укиде га с гласа, (није могао ни да проговори). Казати где је гора Романија (у Босни). Три товара блага значи да су они Турци имали много новаца код себе. Објаснити каква је била та џида.

Овом песмом: „Бог т убио горо Романијо !

Не храниш ли у себи сокола #

Пролећеше јато голубова,

И пред њима тице головране, Проведоше бијела Лабуда, И пронеше под крилима, благо,“

што су Турци наморали Дели Радивоја да пева, Дели Радивоје је _ вешто, да се Турци не сете, казао Старини Новаку да иду Турци, да су њега ухватили, и да носе са собом много благо, те да му Старина Новак дође у помоћ. Дакле, овим речима Радивоје је звао Новака у помоћ, а да се Турци не сете; јер онај соко у овој песми овначава. Старину Новака; јато голубова, то су ови српски хајдуци с Дели Радивојем; тице головране, то су Турци; а лабуд, то је Дели Радивоје.

Пошто деца прочитају неколико пута ову песму и испричају је, треба их позвати да кажу: шта је добро у овој песми, а шта није добро. — Добро је што је Старина Новак притекао у помоћ Дели Радивоју. Није добро што Дели Радивоје није слушао Старину Новака као старијега, и што га је оставио, напустио, кад је остарио, па није био за бојеве. — Зашто није требао да га остави; Шта је требало да ради Дели Радивоје са Старином Новаком ако је истина

' био остарио и више није за бојеве, као што му вели Дели Радивоје; — Почему се види да није био остариог — Што је само са три друга, хајдука поубијао ове Турке и спасао Дели Радивоја. — А шта би било да је Старина Новак заиста остарио. кад је остао самг — Убили би га Турђи.

Зашто Старина Новак, на послетку, каже Дели Радивоју:

» О мој брате Дели Радивоје,

Што те питам право да ми кажеш: Ал' је боље тридесет хајдука

Али старац Старина Новаче“ 7

— То му је рекао, да му покаже, да он још није остарио, да може још добро да се бије, и то боље него његових 30 хајдука с којима се одвојио од Старине Новака, да му покаже да је погрешио што се одвојио од њега, и да га прекори што га је“оставио, напустио. |