Učitelj

ПРЕДАВАЊА 799

о А__________

а ноћу им и стражу чували. За све ово, соколи и хртови су спремани, учени. Зато су војводе и властела са собом хртове водили и соколе носили, куд год иду, па и у бој. У старо време сваки војвода и јунак имао је доброг коња, доброг јхрта и лоброг сокола, које је много волео и ценио.

Сем тога, треба објаснити за што мајка Југовића није ни кукала ни плакала кад је чула, да су јој синови изгинули у боју на Косову. То се може објаснити овако. У оно време, властела, у коју су спадали у Југовићи, дужна је била да иде у бојеве, и свако мушко дете, које се роди у властелинској породици, још у напред се зна да мора ићи у бојеве, и да ће тамо, врло лако, погинути, а ратови су онда врло често бивали. С таким мишљењем подижу и гледају своје синове. С тога им је била сасвим обична ствар ићи у бојеве и погинути. То је њихов главни посао и био — да иду у бојеве. Зато мајка Југовића на једном месту у овој песми и вели:

„ја не жалим дјецо моја драга,

Ја не жалим што сте изгинули,

Бранећ' земљу од душманске руке

Племе своје ви сте осветлали.“

За то на другом месту, опет у овој песми, Југовићка вели

„Па их млада ни родила нисам

Да ми леже на меку душеку,

Већ да бране земљу од душмана,“

На послетку треба казати на кога мисли мајка тресе кад оно, вели: уОстали су птићи ждраловићи,“ Ђ. С. Којић

ПОСТАНАК МЕТАРСКИХ МЕРА (МАТЕРИЈАЛ ЗА ПРЕДАВАЊЕ)

Како су све мере метарског система произведене од једне мере — од метра — то је потребно да и ученици — бар старијих разреда — сазнаду, како је која мера постала. Ја ћу ово укратко изнети, остављајући учитељима да опширније о свакој разреде предавање. ж

Метром меримо дужину, ширину, висину ит.д. Грамом — и већим и мањим мерама — меримо тежину тела. Течности — запремину — меримо литром.

Било је времена — а то није давно — кад сеу Србији дужина

нечега није мерила метром. Ако смо отишли у трговину да купимо