Učitelj

800 > ПРЕДАВАЊА

платна или друге које материје, трговац нам је мерио рифом или аршином. Жене су мериле платно лактом или педљом. Земља се мерила хватом. Но све су ове мере биле нетачне: нити су сви риови били једнаки, нити бу били једнаки аршини, лакти, педљи и хватови. Није, дакле, било ничега сталног према чему би се ове мере начиниле, и с тога су биле неједнаке и нетачне.

Било је људи, који су се трудили да пронађу неко меру која би била најподеснија, најтачнија и увек једнака. И после дугога мишљења и рада неки Француски научњаци заиста и пронађу. То је метар. А ево како су га пронашли: Они су знали да је земља округла. Онај круг који обкољавао земљу и то од севера ка југу назват је меридијан. Они су лепо измерили четвртину тога круга — меридијана, па ту четвртину поделили на десет милиона једнаких делова, и тај десет милионити део назвали су метар. Ова вам је, дакле, мера 10 мил. пута мања од у, круга — мердијана земљиног, а од целог мердијана 40 мил. пута мања.

Према метру су после направљене и веће и мање мере за дужину: Дм., Ем., Км., дм., см., и мм.

Французи су дакле, прво пронашли ову меру и први је и почели употребљавати. Кад су друге државе увиделе да је то мера добра и тачна, одмах су и оне усвојиле итако сад има много држава у којима се дужина мери метром. Ова се мера употребљава и у Србији. Оно истина има још доста држава у свету, где се за дужину и сада употребљавају неке друге мере, али постепено се све више и више прима метар, те ће се тако кроз неколико десетина година — а можда и више — свуда овом мером мерити.

Да кажемо још и ово. Кад би сви метри на свету изгубили, кад дакле, не би било ни једнога, опет би се могло пронаћи онолики исти метар, колики је и пре био. А то би се пронашло онако исто

као и први пут: измерили би опет '/, меријана, и 10 милионити део био метар исте величине.

ж

Сада се код нас тежина мери грамом или мерама тежим и лакшим од грама. Али било је времена, кад су се код нас за тежину употребљавале друге мере; н. пр. ока, литра, драм. У Аустро-Угарској н.пр. била је фунта, лот итд. А тако и у другим државама биле су разне мере за тежину. Како су све те мере биле нетачне и неједнаке, људи су опет за тежину измислили меру која је тачна, а то је грам, па после од њега теже и лакше мере. Ово су опет пронашли према метру ито овако: Узели су воде, колико може