Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 809

стране: 181. до 939. и 233. — 301. У прилогу је обе свеске „Статистика, наставе за 1891.—92. школску годину.“ —

Почетком ове године „Просветни Гласник“ ушао је у осамна= есту годину свога излажења. За толико време овај је лист прошао кроз разне Фазе како по облику тако и по садржини својој. Томе ће, поред осталог, бити узрок и доста честа промена уредника, јер скоро на сваку годину долази по један нов уредник, и сваки је од њих понешто ново уносио у уређивање овога часописа, што је сам лист некад чинило бољим а неки пут лошијим. Било је времена када се у службеном листу министарства просвете, сем чисто службених ствари, готово није имало шта друго читати, а у последње време да није било: службене статистике, извештаја управитеља основних школа, по које народне приповетке и неких других ситнијих и мање важних ствари, — не би се лист имао чиме попунити.

Овим двема свескама, које напред поменусмо, уређивање „Просветнога Гласника“ предузео је г. Љубомир М. Давидовић, секретар у министарству просвете и црквених послова. Тиме је исправљена, погрешка пређашњег министра просвете, г. Љуб. Ковачевића, што је уређивање службенога листа министарства просвете и црквених послова био поверио човеку, који је са својом службом био ван министарства. И нови уредник, г. Давидовић, по примеру ранијих уредника, учинио је неке измене у уређивању овога листа, које су овога пута, радо признајемо, већином корисне за боље уређивање, ма да има и неких излишних измена, које су могле изостати, а о којима ће бити говора у потоњим врстама.

"Све док уређивање „Просветнога Гласника“ није био предузео г. Пера П. Ђорђевић, уређивање је било неједнолико и без стално утврђеног плана, а он је, користећи се својим искуством и угледајући се на спичне часописе у другом напреднијем и просвећенијем свету, према нашим приликама одредио сталан облик и учинио подесан распоред појединих рубрика и одељака, који су мање више задржани и од потоњих му уредника.

ж ж ж

После ових неколико речи о уређивању поменутог листа у опште, које није излишно било напоменути, нека нам је допуштено да читаоцима „Учитеља“ изложимо садржину последње две свеске „Просветнога Гласника», које смо поменули у натпису ове оцене.