Učitelj

ЖИВЕ СИЛЕ ЈЕДНОГА НАРОДА 701

обавештења и да помажу величини народној, навикнути на дисциплину, вршаху га, дакле, одарени у пуној мери свима. особинама, из којих се поглавито и састоји политички дух. Захваљујући овим особинама, Енглеска имађаше главу, главу која управља, а то је погодба без које слободне државе, а нарочито државе демократске, не могу дуго опстати.

Француска није била оваке среће. Ни њена аристокрација, ни њено мало племство нису умели створити из себе такву једну политичку класу, која ће да управља, одана општим интересима, земаљским, а. нарочито тражењу и одржавању политичких слобода. Па ни буржоазија, крупни сопственици, нису умели тако исто, после Револуције, испунити ову узвишену задаћу: они су изгубили своју надмоћност у друштву, а од како је установљено опште гласање, не видеше се да се мешају са народом, нити да се прихватају посла, да га знањем просвете и врлинама, облагороде, да му улију дух иницијативе и добра владања, јер то недостајаше и њима самима.

У Француској чине, нема сумње, живу силу ситни сопственици, сав народ састављен од скромних радника, _ који суревњиво чувају или увеличавају што су с великом муком стекли, јер се у томе строго руководе, имајући на. уму будућност, старим врлинама: смотреношћу, штедљивошћу и драговољном уздржљивошћу. Али пошто се пока-~ | зује у сталности да се остане при оним што се има, ова је сила више конзервативна, него ли либерална, која води напретку. Одликујући се памећу неутралном и кратковидом, не знајући или заборављајући лексије прошлости, не бринући се много о ономе што их у будућности очекује, мали сопственици врло се лако прилагоде свакој владавини која. им обезбеђује ред и безбедност у садашњости.

Мало час сам се позвао и на војску: престава о њој прва се јавља у духу, кад се хоће да да јасан појам о стварним силама једнога народа. И она заслужује посигурно да се назове жива сила, кад је задахнута својим

»#