Učitelj

ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ У ОЧИМА ШКОЛСКЕ ДЕЦЕ 719

и чист, то је знак да је она здрава, а ако су кругови кератоскопа развучени или чак се ине огледају, то је знак да је то место болесно — ту је обично гризлица или чир. Има случајева даје и код здраве рожњаче слика кератоскопа таласаста и неравна, али то су реткеи здраве очи (Астигматизам). Беоњача се исто тако прегледа, али пошто је она увек прва на коју се: показује болест, пошто је она дакле црвена и набубрела — то се лако види и да је 60лесна, није је дакле ни нужно гледати кератоскопом. На дужици у оку цени се и упоређује боја обеју. Болесна је дужица мутније боје, вешто око може видети да је и отекла, и обично се слабије креће при утицају светлости на њу него она здрава. При гледању горњег очног капка болесник гледа низа се; једном се руком повуче себи за трепавице а другом (обично кажипрстом) угне се капак у леђа и тако преврне. Доњи очни капак ваља само претом притиснути у леђа на ивици коштане дупље.

=

1. Трахома (египатско запалење очију, бадље, Фоликуларан катар(7), после војника најчешће се налази у школске деце. Ова се болест први пут појавила у Мисиру на. обалама Нила, бгр тако је нађено описано на једном папирусу, који потиче од !500 год. пре Христа. Особиту пак лекарску пажњу привукла је она на се тек 1798 год. када је Наполеон 1. био у Мисиру и када је се скоро сва Француска и сва листом Енглеска војска овом болешћу заразила. У школама је она запажена тек у половини овога. века а цифре о њој овако казују:

Лондон 1856—1869 + + + 6 ++ 6. +. · - 59. Брвслави 18635 08 0 Марна 4ЕНО 166 по

Да је ово претерано сведочи: Сови, који је у Бреславским школама између 10.600 деце нашао 0.227, правих трахома. Млеће! је нашао 137, Мапг 117, а 1888 год., једна.