Učitelj

718 ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ У ОЧИМА ШКОЛСКЕ ДЕЦЕ

У Београду се сад мало на боље окренуло и санитетско полицијске мере против заразних болести састоје се у кратко у овоме:

[. Болесно се дете одмах издваја из школе, нити сме доћи, док се год по његовом оздрављењу и после прописаног времена у његовом стану не изврши исцрина дезинФекција. Школе се крече свакога, распуста — дакле један пут у дванаест месеци — и то се сматра као довољна, дезинфекција. Справе, којима се дезинфекције врше заиста су најмодерније.

%. Код богиња се строго налаже поновно каламљење овију укућана, а код дифтерије се то не узима, тако строго а требало би сву осталу чељад каламити антидифтеричним сериумом, тим пре, што нема опасности од каламљења, а није ни скупо. |

3. Ако је учитељ или ко аруги у његовом стану болестан, то он не сме дотле доћи у школу, док му год лекар не одобри.

За овај посао одређена су четворица овд. општинских лекара. Ова установа још није у министарству одобрена, а по свој прилици мораће још мало причекати на санкцију.

Заразне болести, које су у стању да вид оштете или да, га утамане, јесу: Трахома, Капавац, Богиње и Дифтерија.

Пре него што пође реч о самим болестима, нужно је неуку рећи како се прегледа око и његови капци кад је то могуће. Болесник стане уз прозор десном или левом страном како се које око гледа. Пред око се метне у даљини од 15 до 30 сантиметра, ма каква крупнија слика, обично црни и бели концентрични кругови подједнаке ширине, од којих најмањи има у пречнику !0 милиметара а највећи 20 стметра. (Плацидов кератоскоп). Та се слика или кругови огледају јасно на рожњачи, а на беоњачи нешто слабије. Ако је оглед кругова на рожњачи правилан