Učitelj

ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ У ОЧИМА ШКОЛСКЕ ДЕЦЕ 121

|

мах издвоји од школе, да не долази док год лекар не одобри и да се држи Ктид-ове инструкције.

Лечење правог трахома је врло споро и дуготрајно (годинама) чак и у најновије време. Он обично начини ране на везници очне јабуке и на капцима те ови прирасту за, јабуку — а то је врло тешко сачувати да не буде — искриве се обично унутра, те тако трепавице непрестано стружу рожњачу док не постане рапава и непровидна и око изгуби моћ вида. Доцније поред правих трепавица почну на унутрашњој ивици капака да расту оштре, ситне беле длачице, пуљ, „бадље или бодље“, које у истини боду рожњачу као шило и чине грдне болове. Често се пак и рожњача и везница осуши „као на диму“ те сузе и секрет иду из ока а не квасе га, као да теку преко масне површине. Рожњача тада почне да задебљава, на њој се образује непровидна покожица и око је не само пропало за вечито време, него још унакази болесника и вечито га муче болови и несносни осећај што нема у оку влаге.

9. Капавац се у очи преноси једино са болесних полних органа. И ако и данас има болесника, који причају како су добили капавац у сну или у страху — претргли сви т. д. ја могу рећи да они сви греше: јер се ова заразна и гадна болест преноси и добија само узајамним додиром оболелих полних органа. Одатле се рукама пренесе у очи.

Доста се често ова болест нађе код новорођене деце, које је мајка при рађању заразила јер она има ту болест. Код школске се деце ова болест не јавља често а и где сам је нашао, полни су органи код деце били увек здрави а обично је који укућанин имао ту болест па је пренео руком или чиме другим детету у очи. Кисћз прича, како је неки отац имао капавац а ни сам није знао, укануо своју мокраћу детету у очи да га лечи од катара |(крмељиј и тако заразио своје дете. Имало би још пуно примера за

УЧИТЕЉ 48