Učitelj

199 ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ У ОЧИМА ШКОЛСКЕ ДЕЦЕ

доказ, да је ова болест заразна а Мезјзвет је пронашао и специфичне коке, које су узрок овој зарази.

Болест се у очима јавља овако: После неколико сахата од заразе |2—40) осети се ватра у очима; везница на капцима брзо поцрвени и изгледа као кадива; очи не трпе светлост а капци почну болети и отицати. Бол и оток бивају све већи да је кроз 9—3 дана врло тешко отворити око, а кад се ипак на силу отвори, онда покуља из њега густ гној. Иначе бела везница на очној јабуци у болести поцрвени и тако отекне, да изгледа као да се глиста обавила око рожњаче. Кад прође 5—6 дана од заразе ови знаци попуштају: оток се полако смањује, везница, постаје бела и помало и провидна, болови су мањи, само се осетљивост према светлости не мења, а гној, који из ока цури бива ређи, има га више и боје је жућкасте док је у почетку жућкасто — зелен. Од прилике 6—7 недеља после заразе оток сав спадне али гној непрестано цури (хроничан капавац).

Овако се капавац у очима јавља обично, али има и таквих очију, код којих ови знаци нису тако јаки, често тако слаби, да је ову болест тешко равликовати од катара, и онда, разуме се, микроскоп покаже коке и утврди дијагнозу. Код неких су пак очију ти знаци болести опет тако јаки, да везница страховито отекне па није више ни црвена већ прљаво-мрка а по њој се виде мрке кожице као код дифтерије. Оток је крвне судове згњечио, те везница изгледа да је без крви. Болови су страховити а гноја има, мало и врло је густ. Оваки су капавци у очима веома ретки.

_ Осим случајне заразе постојала је до скора у науци

намерна зараза очију овом болешћу у цељи, да се тако лечи трахома. Колико ја знам, данас то више нико не ради..

Најтежа је последица ове болести што редовно оболи и рожњача. Најпре се замагли, за тим се на њој укажу по где-где сивкасте пеге (инфилтрати); ове пеге доцније