Učitelj

ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ У ОЧИМА ШКОЛСКЕ ДЕЦЕ 128

пожуте и распадну се у гризлице. Ове гризлице пробуше обично рожњачу, што се може сматрати за повољно по болест, јер гњојавно запалење рожњаче тада престаје. Ако је несрећом много ових ситних инфилтрата у једно, онда | постане из њих једна велика гризлица, која пробуши рожњачу, и око је неминовно пропало: јер се цело загноји и исцури уз најстрашније болове. У литератури се помиње још једна ретка али и чудновата врста оболевања рожњаче уз капавац, а то бива да се рожњача једва приметно замагли а за тим се истопи „као парче леда на сунцу.“ После овога се начине ожиљци и око, ако није исцурило, тако нагрди лице да се често мора вадити. Зло је још и то, што се, као код трахома, ни овде не може сачувати друго око од заразе.

Калавац је кобан по очи само кад се не лечи а брза и тачна лекарска помоћ увек има добар успех и по Соћ-у само се у Европи годишње спасава до 30.000 очију од слепила, које би сигурно наступило без лечења ове заразе. Како је пак ова венерична болест доста јако распрострањена у полним органима, то би ваљало да. је сваки веома пажљив са каквим рукама додирује и своје и туђе очи. Довољно је и руковати се са зараженим човеком, па да се зараза пренесе, ако му руке нису добро опране. Трљање очију није добро ни здравим и чистим рукама а камо ли зараженим. Па и само љубљење у руку очевидно треба забрањивати: јер не само што то није баш особито указивање поштовања, о чему деца и не мисле, него и стога што се ова опасна бољка преноси деци у очи само од одраслих.

3. Богиње (красте) у очима деце скоро никад и не долазе до руку учитеља и наставника, с тога, што ова болест најпре избије по кожи. па се тек доцније и у тешким случајевима појави и у очима.

Излишно је писати, како се богиње јављају по телу јер је то већином свакоме познато, а у очима то овако

~ 48%