Učitelj

ПРЕД ХГТУ УЧИТЕЉСКУ СКУПШТИНУ 691!

помаже да лакше врши свој тешки наставнички посао и да, остане на висини свога положаја. Није нам ни потребно говорити о томе, како се изнесено знање из школе временом изгуби ако се не обнавља, и како такав учитељ постаје шаблониста, прост занатласки раденик, којега често занесе струја средине у којој се налази. Ради одржања и обнављања педагошког знања код својих читалаца, постоји дружински лист „Учитељ“, који је поред тога као и нека спона међу друговима, гласило српских учитеља и огледало њихове спреме и рада. Није наше да ценимо ваљаност дружинског листа, о коме су компетентни вазда повољан суд изрицали, и ако би наше било да му пожелимо више љубави и пажње од својих другова.

Осем издања дружинског листа, задатак је нашег Удружења да изазива и олакшава штампање књига педагошке садржине, и да се у опште брине за уџбенике, учила и литературу ђака основ. школа.

За вршење ових просветних послова Главни Одбор мисли да би се могли употребити:

а) Интерес од Фонда пок. Јов. Гавриловића – 500 дин.

6) Приход од забава који у ЗВАН руку

износи годишње · · · · · « - - - = 000 |, в) Новчана потпора ен коју даје Министарство Просвете + · + · + · · 1.200.» Претплата на „Учитељ“ која просечно ИЗНОВИ. косе о 4 6 а - 5900. >; д) Ванредни приходи у. · · - · ~ - – У Свега: 11.200 дин.

"Целокупна сума којом би Удружење располагало за просветне радове износи око 12.000 динара за годину. Кад се од ове суме изузме сталан издатак у 6.000 динара, који се троши око штампања и уређења дружинског листа),

#) Јамачно ће овде читаоцима џшасти у очи, како цитра расхода на «Учитељ» пребацује цифру прихода. Можда ће ове године приход надба46 %