Učitelj

ТЕОРИЈА ОЧИГЛЕДНЕ НАСТАВЕ 749

пуно очигледно из-свакога предмета (ако допушта таку очигледност) то је једна од најважнијих дужности свакога озбиљнога наставника.

Немогућност да добави предмете које ученици треба да изуче, често ће натеривати педагога да се задовољи при предавању моделима, сликама и цртежима предмета које нема при руци. Таква очигледност већ није права очигледност, него само полуочигледност, која подноси за невољу. Најглавнији је захтев, који треба да испуне вештачка средства за очигледну наставу, да буду у свему без прекора правилна. Неће бити добро, ако слике, којима је задатак представити предмет, буду имале у себи таквих црта и својства, којих нема на стварним предметима. Тада ће оне давати лажну представу о стварности. А међутим такав недостатак није редкост. И у сликама животиња и биља нашлазе се неправилности, а тако исто и на историјским сликама. Кад се употребљују ове последње треба нарочито пазити; ваља сликом представљати само доиста важне моменте догађаја, а не и моменте другога реда по важности; на слици како треба раставити фигуре и поставити их у положај који им одговара; одржати историјску правилност у сликању одежда, станова положаја итд. У опште састављачи ових помоћних средстава за очигледну наставу морају имати опширно знање о ономе што сликају и не смеју се подавати полету маште. Све слике појмљиво је, морају бити "у довољној мери јасне, а желети је, да су и естетичне. У даном случају ваља обратити пажњу на важност цртања и сликања код самих ученика. Добро је ако ученици могу разгледати ваљану слику, на којој је престављена извесна животиња или биљка; али би било још боље, ако би сесами ученици помучили насликати ту животињу. Такав цртеж више вреди, него најлешша слика. Да би ученик могао што сам нацртати, неопходно је, да јасно уочи, добро савлада облик предмета, његове делове и његов распоред, иначе му неће бити могућно извести слике, на којој треба да представи облик предмета. Занимање цртањем и сликањем помаже уму да се обогати јасним заокругљеним представама. С тога су гледишта врло корисна вежбања по системи Фребеловој, јер много помажу јасном и добром памћењу слика.

Педагог ће при наставном раду, имати често прилике. да се користи и трећим обликом очигледности — умној или очигледности по памћењу. Она се састоји у томе, да се деца упућују на поједине конкретне чињенице, које су им више или мање познате, кад им се објашњују какве било ошште апстрактне поставке. Таква је очигледност, природно је, неопходна при предавању многих предмета. На пример морална правила, узета сама по себи, могу бити недовољно