Učitelj

758 НЕШТО- О. УЧЕНИЦИМА И УСПЕХУ У НАСТАВИ

боље изреке, које они треба да науче, има живе у себи и сигурно и благодетно утиче.

Да би показао своју мржњу према ружним особинама — разуме се у границама педагошке мудрости — даје му довољно прилика само друштво ученика с којима је учитељ у додиру.

Што карактерише истински образоване људе јесте начин дпхођења њиховог у друштву. Опхођење је спољашњи облик у коме се огледа интелигенција хармонијски спојена с моралношћу. Не може човек научити правила и законе, који важе за лепо и пристојно понашање, а да чешће исте не гледа. Поред породничког живота и у овом погледу учитељ може корисно да утиче.

Креста Јонић УЧИТЕЉ

НЕШТО 0 УЧЕНИЦИМА И УСОПЕХУ У НАСТАВИ

а

Све, што се до данас у радило на Методици и Психологији своди се на то: да ученици с пажњом прате наставу и да лако долазе до јасних и трајних представа. Најновији напретци у Методици нису ништа друго до примена пеихолошких истина на рад и живот у школи; као што је: очигледна настава, поступност у. настави, природност, концентрација и т. д. Свима овим начелима један је циљ — лако добијање јасних и трајних представа. Да би ученици примали с пажњом наставу итиме лако долазили до горњег циља, морају имати извесне погодбе, а опет извесне сметње морају се отклонити. -

а) Да су ученици потпуно здрави и да су им здрава и иравилна сва чула. Од велике је потребе да су сва чула потпуно здрава, јер добијање утисака из спољнег света и стварање осећаја зависи од тога, како су чула развијена. Ако су чула развијена, она ће моћи те утиске примити, те ће се моћи и осећаји стварати, а ако су чула не развијена или ако нису у здравом стању, онда нема ни могућности да се утисак прими, па по томе ни да се осећај произведе, а где нема осећаја онде не ће бити ни представа ни појмова. Олеп нема представе о боји и светлости, глув ни слутње о звуку итд.