Učitelj

762 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

потребама; ако је сувише раздрагано јер и велика радост, весеље сметају пажњи, а тако исто смета: љутња, жалост и страх.

Изнели смо овде главне погодбе, које се морају испунити, па да ученици с пажњом примају наставу. Ове изложене погодбе неке зависе од ученика, а неке мора сам наставник створити а неке мора отклонити, ако је рад да има успеха у настави.

Саватије М. Грбић.

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

о

Надзор основне наставе у Француској. Французи се труде да потпунце изведу закон о обавезној настави. У њиховим основним школама, (са Алгиром) има више од пет милиона ђака. Поред тога броја има још нешколоване деце. Заузимљивост Француска према школи, велика важност коју јој дају, наде коју на њу полажу, учиниће, те ће Французи и у овом погледу скорим бити први. Основна је настава мезимче народно. Све је помаже. Држава и департмани, корпорације а и општине не жале никаквих жртава за њу. Дајући много, и очекују много; они траже да резултати буду сразмерни жртвама. Отуда је и надзор над основном школом смишљен, рационалан. Каогод многе корисне установе и он има своју историју развића, историју напретка и усавршавања.

У почетку је надзор био споредни посао. То се види из декрета од 17. марта !808 и 29 Фебруара 1816 год. Ректорима и инспекторима академија било је наређено да уз своју редовну дужност обилазе и основне школе, у колико буду имали времена. Ректорација је већ учинила неке услуге основној настави тиме, што је установила нарочите одборе (по окрузима и кантонимај којима је била дужност да помажу основно школовање.

Али година 1833. у Француској је толико значајна за основну наставу у колико је дала маха образовању и васпитању васколике школске омладине. Она је оживела многе лепе одредбе и установе које јој је оставила у наслеђе 1828. година. Тада су установљени окружни и општински школски одбори. У општински школски одбор поред председника и свештеника, улазило је и више виђенијих грађана. Окружни одбори имађаху дужност да постављају учитеље, и