Učitelj

су сл

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

Надзорници основних школа, стављени су под његову непосредну власт. Она њему подносе све рапорте. Поред надзорничких извештаја, његова је дужност, да се лично сам уверава о стању основне наставе у своме подручју. Он обилази школе, он председава. на год. испитима, он походи учитељске зборове тако да створи себи јасну слику живота и рада свих основних школа, поверени његовој бризи и старању.

"5. И ректор Акадамије се брине о основној школи, у колико му допусте његове редовне дужности. Кад се узме у обзир да је рејон појединих академија веома велики, да у њему има 2—3—6—9. округа, онда ректор једва доспе да надгледа средње школе, Учитељске Школе и више основне школе у своме подручју. Основне школе узгред надгледа тек само по где који пут.

6. Најглавнији надзорни Фактор над основном наставом јесте бенерални инспектор. Он кореспондује непосредно с министром. Он обилази учитељске школе, основне школе, он оцењује рад и способност свих својих нижих помагача у надзору, он склапа, тако да се изразим, годишњи биланс напредовања основне наставе. Он није обичан надзорник са проширеним правима. То је непосредни представник министров; он свуда поучава, он остварује намере министрове, он постиче рад. Њенерални су инспектори снажни мотори напретка основне наставе; они су њезини најозбиљнији и најснажнији реФорматори, дотерујући је вазда према потребама народним — према захтевима модерне науке.

Ђенералне инспекторе поставља председник републике на предлог министров. Они су узимати свагда и раније и сада из вишег реда. школских службеника. Број њихов варира. 1780 год. било их је 8, 1889 год. било их је 6: Закон о буџету утврђује њихов број.

У почетку сваке школске године министар просвете означи ђенерал. инспектору округе, у којима треба школе да прегледа.

Међу овим инспекторима једноме је дужност само да, надгледа. ручни рад по основ. школама.

Он има и два помоћника, два. окружна надзорника.

Најзад нарочито ћу да истакнем и ту лепу новину, да један нарочити ђен. инспектор надгледа и усавршује телесно и војно вежбање, и у средњим и у основним школама,

Са широким правима, са озбиљно схваћеном својом дужношћу, са. обилатом спремом, ђен. инспектори су душа основне наставе Француске.

Они је непрестано усавршавају, допуњују; она непрестано напредује, и, рекао бих, није далеко време кад ће основна настава. Француске бити прва у нашем делу света.