Učitelj

766 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД.

7. Окружни надзорници. У сваком округу постоји окружни надзорник основне наставе. Како се сваким даном увећава број основних школа, то је потребно да и број надзорника расте. Француска их сада нема довољно. -

Има их тек 425, те отуда и долази да у подручју једног инспектора има 150—9200 основних школа! Мисли се, да је једном надзорнику довољно 100 школа, па да надзор буде користан, инструктиван. Њихове су дужности у главном ово:

а., Да надгледају у округе све основне школе, јавне и приватне;

6.. да учествују на свима скуповима кантоналних изасланика;

В., они су чланови свих школских одбора у њихову округу;

г., да председавају окружним учитељским скупштинама и испитним одборима, који дају сведоџбу о свршеној основној настави;

Д. они поучавају свуда, помажу отварање нових школа, продужних школа, помажу оправдане захтеве учитељске итд.

е., они дају своје мишљење при унапређивању учитеља, а тако исто при њиховом смењивању.

Надзорник може бити само Француз.

Два окружна надзорника су свагда чланови окружн. школских одбора. Њих одређује сам министар. |

Надзорници прибирају или бар упућују учитеље на сређивање статистичких података за основну наставу.

Надзорници су под непосредном влашћу инспектора академије; они примају упутства само од њега или ректора, ђен. испектора или од самог министра.

У почетку се мало полагало на квалификације надзорничке, Али увећаним ширим програмом основне наставе, тражена је већа подобност, од надзорника. 1846 год. установљен је нарочити надзорнички испит, а законом од 1850 год. тражило се:

|. Диплома испита зрелости или сведоџба о положеном испиту за надзорнике;

9. Две године практичног рада у каквом заводу, или две године рада као секретар академије за преглед основних школа, итд.

Испит не полажу стари надзорници и поднадзорници, дирек-

тори Учитељске Школе, управитељи колежа и они који су положили на университету лисане. Законом од 5. јула 1880 године пооштрени су испитни захтеви. Установљена. је једна једина испитна комисија са седиштем у Паризу. Поред испита из педагогије тражи се темељно познавање оних писаца, који су се озбиљно бавили проучавањем ше. питања.

4"

гака