Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 173

5. О потреби удруживања виноградара.

6. Прерађивање млека.

7. Малине, рибизле.и огрози.

8. Гајење оваца ради меса.

9. На завршетку је лепа прича од нашег Јанка Веселиновића, која, носи наслов «Пробисвет» слика из привредничког живота, у којој је уметшшност и вредноћа веома лепо насликана. -— · ;

Садржина је овог календара богата, штампа лепа, а уз поједине чланке додате су и слике, које лепше објашњују саму садржину.

Осем једре и обилате бадржине овај календар препоручује се и својом јетвиноћом јер књига од 12 и више штампаних табака стаје свега 0:50 д.

Друговима учитељима препорујемо да се постарају, те да се овај календар растури међу писмене пољопривреднике и да се прочита. Но сви учитељи могли би га с коришћу прочитати, јер и сам Јанко на завршетку своје приче обраћа се учитељима, као јединим носиоцима свега доброг и корисног знања у масу народа. Голуб

„Учитељски Вееник“. Илустровани лист за учитеље и родитеље. Уређује и издаје Јов. Максимовић учит. у Београду. Добили смо 22 бр. (стр. 318—828) с овом садржином: „шта је главно у настави“ с Франц. превео Р. Огњановић учит. » Учитељ и његова награда“ (наставак) »„Бугарске коле у Манедонији“ од Оригена, (псевд.) Одговор Г. Јос. Стојановићу на његову оцену реферата о Методици школ. дисциплине од Јов. Миодраговића проф. Учитељ. Школе.“ Књижевност. «Питања за срп. синтансу» написао К. Миленовић. Кратке вести. Књижевни преглед. Напомена.

«Учитељски Весник» излази већ 4. године. Уређује се добро. Садржина му је разноврсна и поучна. У овој години смањен му је Формат. Он је готово најподеснији од свих досадашњих у којима се «уУчит. Весник» појављивао. Излази 3 пута месечно 1, 10 и 20 у месецу. Препоручен је од Га. Пр. Савета !3 Маја 1895 г. СБр. 72 књижницама основ. школа у Србији. Одлуком Г. Мин. просвете од !5 ист. мес. ПБр. 7579 наређено је да и њега као и «Учитеља» све школе примају.

Год. цена је овом листу за Србију 5 дин а за стране земље 8 дип.

2) СТРАНИХ

На помошљњ натеран, педагогическог изданје посваценое вопросамљ воспитани дфтен. Излази у Петрограду 9 пута за годину у свескама. од 2 У, до 3 таб. Цена за стране државе 5 руб. или 15 дин.

У богатој литератури велике Русије, поред свакодневних политичких листова и књига за науку, белетристику и опште образовање, излази и мноштво стручних листова за поједине гране наука, па и за педагошку. За ширење педагошке науке и поуке постоји у Русији још врло много и специјалних листова за поједине врсте васпитања, као домаће, школокои т. а. и за разне професије. Један такав, специјалан, лист који се бави поглавито домаћим васпитањем, који спрема матере за њихов узвишени позив, који је, заиста помоћ мајкама у послу васпитања деце, јесте и овај лист коме горе наслов исписасмо. |

(Свака свеска овога изврсног листа богата је садржином, али ћемо овом приликом приказати садржину саме последње свеске за м. септембар. У овој свесци су следећи чланци: