Učitelj

996 КњижЕВНОСТ

да решава питања, о којима је једва ко што и мислио пре њега. Развој политичких догађаја истакао је пред нас многа питања, о којима је слабо ко што мислио раније, а још мање радио, да их реши у овоме или ономе правцу. Васкрснуће Бугарске и наш рат с њом улили су нам поуку, да сад друкчије мислимо о себи и својој будућности. И баш у том времену пок. Карић је се јавио, да реши многа наша народоносна питања. За рад свој пок. Карић није имао тада готово никаквога ослонца из ранијега доба; свеколики ослонац у раду били ву му готово само његова памети историско. знање. Само на том ослонцу пок. Карић је се и могао колебати, па и погрешити, а да му то ипак не нахуди много гласу.

Али, у свему томе стоји данас много боље, јасније и одређеније. Радови наших и страних научара помогли су, те данас познајемо доста тачно земљиште, на ком живе Срби, и многа су етнографска питања пре: чишћена коначно. - | У

Па и ако је тако, ипак није без махна у том погледу и нова Карта. Балканскога Полуострва, коју је израдио Пет. Манојловић, и која се сада довршује у Државној Штампарији у Београду. Ни на овој карти нема обележених јасних граница Старе Србије и Маћедоније, него је опет остављено, да наставник повлачи границе тим областима куда хоће и докле хоће. Видинска и средачка област у Бугарској нису такође обележене јасно, а то вреди и за српске области под Аустро-Угарском. Да, зи је то из севрвилности и из обзира «браства»ћ! — Видесмо тачно повучену стару границу између некадашње Рашке и јужне Босне, доцније Херцеговине, и уоквирено окупирано земљиште ново-пазарског санџака, које је саставни део Старе Србије. И то је добро. — За што се није тако радило доследно у свима крајевима, пространих српских земаља, и свуда истакло јасно и отворено, што је наше»!

Недостатак је ове карте и у томе, што на њој нема исторћских места. Зва се, да је карта једно од најјачих помоћних средстава за изучавање Историје, па с тога треба да је обележено на карти по могућству свако место иоле знатнијега исторћскога догађаја. Тако исто треба, да су обележене и историске области, а свега тога нема ни на овој новој карти, која се ишчекује с нестрпљењем већ толике године.

Формат је у опште мали, јер је размера !:1,200000., па с тога су и поједине области изишле ситне. Незгода, је и у томе, што је и ова карта рађена за потребу и основних и средњих школа, а задовољити у исто доба захтеве и једних и других школа немогуће је, по што су ти захтеви неједнаки и разнолики,

Техничка је израда ове карте изврсна, и моћи ће да послужи као користан украс сваке куће, у којој има деце за школовање. Добра јој је "страна и у томе, што су уз Балканско Полуострво и Српеке Земље додате још и суседне области.

Карта се сада довршује у Државној Штампарији, и биће са свим готова најдаље за 1'/, месец дана. хе ·

Не можемо да завршимо ове ретке, а да не замеримо Управи Државне "Штампарије, што је тако дуго отегла, израду ове карте, по што јој је ова. карта предата на израду пре 3—-4 године.

Карта је рађена по најновијем издању Кипертове карте. 0.