Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

На слави су се стекли угледни гости из најодабранијих редова грађанства: г. Г. Андра Ђорђевић мин, просвете, Свет. Николајевић, Епискоџ Димитрије, Љуб. Ковачевић, Панта Срећковић, Л. Лазаревић и др.

По извршеном обреду сечења колача и послужења, гостију сишли су гости у учионицу да се упознају с напретком наставе и рада ове деце.

У заводу има 14 питомаца. С њима раде директор Г. К. Ђ. Николић и | наставник и наставница.

Матица српска. Ово културно друштво оностраних Срба, чије је седиште у Новоме Саду основано је још 1826 год. у

Чланом Матице може бити сваки Србин, који уплати одједном целу чланарину од 50 Фор. или у пет рокова, кроз 5 година сваки пут по !0 Фор. Сваки члан добија годишње сва издања матичина и то 4 књиге „Летописа“, 6 «књига за народ“, «Ради именин“ и «Преглед стања фондова под управом Матичином. -

93 окт. ове године имала је Матица своју главну скупштину, на којој су прочитани извештаји управе и разних одбора, изабрати питомци заклада, које стоје под њеном управом, учинила потребне измене у неким закладама и изабрала управу. За председника, је и за ову годину изабран Антоније Хаџић.

Српеко пчеларско друштво. — 91 пр, месеца држан је у Београду П збор српских пчелара. Збор је био одлично посећен, било је преко 130 срп. пчелара. На збору је било заступљено доста свештеника монашког и световног чина а и учитеља. На збору су прочитана и примљена правила, друштвена, вршен упис у чланство и изабрата управа за преседника чијег је узет Г. Аца Живановић — добротвор овог друштва.

Б). СТРАНИХ

Штајерска. Ц. Кр. Зем. школско веће издало је на сва окр. школ. већа ову наредбу: У смислу ча. 14. шк. закона од 8 септ, 1872. сазивље се будућа земаљска учитељска скупштина у јесен 1898 г. Том приликом расправљаће се ове теме:

1. Васпитни задатак народне школе п каквим обласним мерама би се могао тај задатак промицати.

9. Како треба удисити вежбе у говору да неслуже толико теориском обрађивању граматике него практичком упућивању у правилном говору.

3, Однос наставе у природним наукама спрам читанке

4. Гимнастика у народним школама без наткривеног вежбалишта.

лични гласови

Маринковићев јубилеј. Г. Јосиф Маринковић наш плодни радник на пољу српске музичке уметности прославио је 28 нов. ов. год. овадесет- петогодишњиму свога композиторског рада. Академско певачко друштво уОбилић» чиј је хоровођа г. Маринковић од више година узело је иницијативу за ту прославу. Тога дана дати су видљиви знаци признања раду слављеникову. Све певачке дружине и овд. и из унутрашњости позване су да даду учешћа у овој прослави и оне су то с радошћу и учиниле. И ми учитељи треба да, се радујемо овој прослави негдатњег нашег колеге а доцније и учитеља, који је дуже времена предавао музику у београдској учитељској школи и спремио и упутио толики број наших учитеља у тој грапи културне радљивости, резултат чега су оволике певачке дружине у Србији, које су све