Učitelj

302 ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

засновали наши вредни учитељи — ђаци Маринковићеве школе. Главни Одбор Учит. Удружења као представник Удружења изаслао је депутацију од 3 члана која је поздравила слављеника код куће и честитала му прославу оставивши му један скроман поклон за спомен прославе.

Честитајући ими слављенику ову двадесетпетогодишњу прославу желимо да. дочека и педесетогодилињу и да, поред композиција за велики свет, не заборави пружити нам и још коју лепу композицију за мали свет — који тако радо пева његове песмице „лети чела малена», «имам пун џеп шећера», «путник и поток» и «ране моје» итд. јер се тек (из уста младенаца» може чути права хвала! у · Четрдеветогодишњица. У кругу своје породице а у једном скромном сеоцету прославио је 1. новембра т. г. четрдесетогодишњицу своје учитељско службе, чио и весео старац г. Дамњан Тодоровић — «чича Дача» као што смо у прошлом броју известили читаоце. Достојно хвале и пажње свега „учитељства, вредно је изнети телеграфски поздрав г. министра просвете,

којим је тога дана изволео поздравити ову седу старину. Поздрав гласи;

Г. Дамњану Тодоровићу учитељу у Шапини : и Пожаревац у Његово Величанство, Краљ, благоволео је на предлог мој, одликовати Вас орденом Св. Саве у знак признања Ваше дугогодишње службе српској просвети. | Мило ми је, што Вам ово могу саопштити иу исто време молим Вас да примите моје честитање и моју захвалност, Министар, Службено : Андра Ђорђевић Положили профеворски иепит. Из педагошко-Философске групе наука, с немачким језиком и немачком литературом, полагали су ове јесени про_ Фесорски испит два кандидата: г. г. д-р Стеван М. Окановић и Светислав Максимовић. Први је положио испит једногласно одлично а други одлично већином гласова. Честитамо !

БЕЛЕШКЕ 0 УМЕТНОСТИ

Распис награде за дечју композицију. Друштво «Гусле» у Великој Кикинди расписује награду за композицију за деду у 2 гласа уз пратњу виолине или гласовира за један или више гласова са роком до Св. Саве 1898. Награда је 25 Фор. а. вр. Све песме које буду приспеле, певаће све на дечјој беседи, што ће се одржати у Вел. Кикинди 27 апр. !898. год. на коју песму буде од присутне публике највише гласова предато, теј ће припасти расписана награда. Композиције се имају анонимно послати на г. Милана Петровића адвоката и председника друштва «Гусатла» са запечаћеним писмом, у којем ће бити забележено и име композиторево.

БЕЛЕШКЕ ИЗ НАУКЕ И НАСТАВЕ

Нешто о образовању учитеља. На главној земаљској учитељ. скушитини у Чешкој, држаној 6 августа ове год. у Буђеловицама расправљао је Леглер учит. пттање о том како да се реформише образовање народ. учитеља. Ми вадимо ове резолуције. !). Како је васпитање један од најозбиљнијих и најтежих послова људских по образовање учитеља, треба да почива на најштрој и најдубљој основи. 2) Основ за стручно образовање учитеља треба,