Učitelj

592 - УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Чл. 31. Ако се у Главном или Надзорном Одбору упразни које место, Главни Одбор известиће о томе све председнике зборова и позваће их, да гласањем за новог члана попуне упражњено место. Чланови Главног и Надзорног Одбора, ноји нису дали оставке, гласаће такође за нове чланове Главног и Надзорног Одбора.

МТ. Мадзорми Одбор.

Чл. 32. Надзорни Одбор састављају пет чланова, које бира скупштина вао и Главни Одбор, а они бирају између себе председника, поепререднине и пословођу.

Чланови Надзорног Одбора морају бити из места, у коме је п Главни Одбор.

Чл. 34. Дужности су Надзорног Одбора:

а) да прегледа рачуне Гл. Одбора и да о томе подноси скупштини извештај. Преглед књига и рачуна може вршити кад за потребно нађе, а мора свака три месеца; –

6) да против сваке злоупотребе и несавесности у раду предузима законске кораке, како би обезбедио дружинску имаовину;

в) да пази да се главница Гавриловићевог Фонда не крњи.

Чл. 35. Ако би Надзорни Одбор нашао стварне неуредности код благајника Гл. Одбора, морага од те дужности разрешити и о томе известити Га. Одбор. У исто време, ако буде потребе, постараће се да код суда обезбеди дружинску имаовину.

Чл. 36. У случају да Надзорни Одбор разреши сло ен Главни Одбор изабраће другог на његово место.

Чл. 37. Ако Надзорни Одбор добије доказа, да је који зборски благајник неуредан, одмах ће га од те дужности разрешити и преко Главног Одбора одредити дотичном збору рок за избор новог благајника. :

Чала. 28. За сваку злоупотребу у дужности и немарност у раду Надзорни је Одбор Оран морално и материјално скупштини Уч. Удружења.

УП. Скупштима.

Чала. 39. Сваке године, почетком августа, састаје се скупштина Учитељског Удружења или у Београду или у Нишу или у Крагујевцу. Главни Одбор одређује у ком ће од тих места биги које године скупштина.

Чл. 40. На два месеца пре састанка скупштине Главни Одбор дужан је преко друштвеног или ког другог листа позвати чланове и објавити где ће се и када држати скупштина и изнети древни ред скупштинског рада. Ако би Главни Одбор пропустио то учинити из були каквог узрока, онда то може учити и сам председник или три члана Главног Одбора.

Ча. 41. Скупштина може отпочети рад, чим буде на њу дошла половина чланова, који по овим правилима имају право одлучивања. На скуп-. штини се одлучује простом већином гласова. Ако на први позив није дошао довољан број чланова на скушштину, Главни ће Одбор наново позвати чланове на скупштину, и онда ће пуноважно доносити одлуке онолико чланова, колико их буде дошло, При једнакој подели гласова одлучује она страна, на којој је председник скупштине.

- Чл. 42. На скупштини Учитељског Удружења имају права гласања и сви чланови Главног и Надзорног Одбора, и ако не би били изасланици или ари и утемељачи.