Učitelj

ДИДАКТИЧКО-МЕТОДИЧКЕ НАПОМЕНЕ 909

чланак. За тим ће позвати једног ђака, обично најбољег, да с њим — учитељем — чита на глас. По том ће учитељ позвати све ђаке да гласно читају “за њим, па ма и певајући, и то, и то ће учинити један пут, двапут па, ако му допушта време, и више пута. За овим ће позвати све ђаке — цео равред — да заједно читају сами без њега — учитеља —- а он ће пазити, да сваки ђак гледа у ону реч, која се чита и да свако јасно изговара сваку реч. У почетку ово изгледа смешно и дисхармонично, али, мало доцније се деца тако извежбају, да сви читају у глас као један. Шта се постизава оваквим читањем 7 Оваквим читањем вид, слух и говорни органи једновремено раде; оваквим читањем деца се нарочито у крајевима где се не говори српски правилно, навикавају правилном акцентуисању речи.

9. Моћно срество за поправку у читању, нарочито у ТУ раз., јесте, да се ђаци нагнају, да сваку лекцију, која им је задата за читање, — да сваку такву лекцију препишу, па ма и целу читанку преписали.

Овим се постижу два ресултата, т. ј. деца, се вежбају и писању и читању. Сем тога добро је натеривати оне ученике који не читају пажљиво или сричу да остану после часова па да цео задати чланак просричу на слогове. Тиме ће се поступно свикавати да добро загледају у сваки слог па сљедствено и свако слово те неће читати од једног слова друго или само погледати прво слово па онда целу реч накарадно изговорити.

Не тврдимо, да сем ових срестава нема и других, којима се читање може поправити, нити пак мислимо, да смо овим пронашли „камен мудрости.“ Али нама су се ови начини у практици показали као практични, и, ми их саопштавамо својим колегама, које се налазе у приликама, у којима смо и ми били, а таквих има, без сумње, доста.

Ил. Миљ.,

са даје оте

УЧИТЕЉ 15