Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 397

ПРЕГЛЕД БЕЊИГА И ЛИСТОВА

Е 2) СТРАНИХ

Сезку Џефеј — орган средишног одбора учитељских друштава у Чешкој. Излази два пут у месецу најмање на табаку вел. 8'. Стаје на годину 2,50 Фор. Издаје поменути одбор, а одговорни уредник је Лад. Зд. Махачек. бив. учитељ школе Чешке Матице школске.

Лист овај покренут је почетком ове школске године. Све дотле удружени чешки учитељи нису имали нарочитог органа, као што га има наше Удружење. Место тога било је десетину приватних разних педагошких чешких листова. Ове пак године средишни одбор одлучио је да покрене нарочити свој лист под горњим именом.

У бројевима који су до сад изашли налазимо врло важних чланака, који већином расправљају тако рећи дневна. питања, која се тичу чешких учитеља-ца и школа њихових. Лист се уређује врло брижљиво и рекли бисмо слободније тиме него: други листови, а за свако питање устаје олаучно и енергично у корист учитеља. :

Поред др. ваљаних чланака, који се тичу више школских прилика тамошњих, у до сад изашлим бројевима врло су ваљана и два чланка Одг. Јирака, који вредно и брижљиво прати школство словенских народа. У једном се износи преглед основ. школа код Словена у Аустрији, у другом о словенским часописима педагошким у Аустрији.

Немајући за сад довољно времена да о овим чланцима коју више проговоримо, ми овде износимо само који словенски педаг. листови излазе у Аустрији.

Словаци у Угарској једва имају један лист «роја а 5Која», који излази у Ружомберку један пут месечно. (Словаци имају скоро три хиљаде учитеља, али се Маџари већ старају да они буду више маџарски —- него словачки),

Пољаци у Аустрији имају четири педаг. листа: „М!езјесттк реда“ совћељпу» излази у Тешину, «55Ккоја“ излази недељно у Лавову, као орган средишног одбора учитељ. друштава, «Водтпа 1 5тоја>, излази у Лавову два пут месечно и «Савзорзто редасогледпе> излази такође у Лавову.

Русини имају један лист «(Учителђ“, који излати два пут месечно у Лавову као орган њиховог средишног учит. друштва.

Словиначких учитеља није велики број, али она имају два листа „Ротопик» који излази у Марибору као орган средишног учит. друштва и «Обњеузка Тоуаг1» орган учитељског друштва у Љубљани.

Хрвати имају два педаг. листа и два клерикална педаг. листа: «Маргедак», излази у Загребу недељно, а «која» излази у Карловцу јелан пут месечно. Клерикални листови су «Нгуафака Осе» и Ктабапка боја“ оба излазе у Загребу,

Срби имају својих педаг. листова само у Угарској и то: (Школски Лист» у Сомбору и «Нови Васпитач“ у Беловару оба излазе месечно, а «Школски Одјек» излази у Новом Саду. У осталим земљама под Аустријом Срби немају својих педаг. листова.

У Босни и Херцеговини излази „Школски Вјесник» (и „Окојвк! Ујезтик» који се штампа у Сарајеву латиницом и ћирилицом, а, разуме се, не можемо га рачунати ни као српски ни као хрватски лист, јер у Босни, по. Калају, има само «босанске народности» која говори «босанским језиком».