Učitelj

408 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Председник вели, да је то тражење неосновано.

Г. Мића Ивковић одговара г. Вучовићу и вели, да је то начелно дебатовање, па је требао то прошлог састаика да предложи.

За овим председник стави на гласање |! члан и скупштина га без измене усвоји.

Код 2. члана г. Михајло П. Милошевић, одбија прекор, да су зборови који су градили засебне пројекте имали задње намере. Не слаже се с мишљењем Главног Одбора, да Фонд треба спојити са удружењем и наводи разлог што има чланова којима је непотребно сигурање породица. На послетку сладе се с Јовом П. Јовановићем, да. се Фонд за осигуравање породица са свим изостави.

Г. Милоје Спасић слаже се сг, Милошевићем, да ће многи од чланова напустити удружење због великог улога пошто им је потребно осигуравање, и тражи, да удружење остане са смером за унапређење наставе и умно потпомагање чланове у нужди, а без осигурања породица, које да се пренесе на државу, па ће и сиромашних чланова породице бити осигуране.

Известилац одговора г. Милошевићу о приговору о доношењу пројеката и чита место из извештаја одборског из кога св види да одбор није прекор чинио.

За овим одговара Спасићу да није истина да ће мало породица бити осигурано, и да сиромашне неће,

Саватије Грбић вели да је погрешно што неки траже да се овај члан овакав одбаци бар дотле ок држава не осигура породице свих учитеља и моли скупштину да прими овај члан по предлогу одборском. -

Петар Никетић говови о цељима које удружење треба да има, па и помагање породица својих чланова. 34 овим одговара Спасићу и вели, да нема бојазни да ће се многи чланови "одбити од „удружења, јер који неће да осигурава породицу може бити помажући члан, а који хоће може бити редовни. Моли скупштину да прими овај члан по предлогу Главног Одбора.

Светозар Вучовић напомиње важност овога члана. Обраћа пажњу скупштини на то, да нема правила из којих ће се знати како ће се породице осигуравати и предлаже да се у тачци в. унеса то, примећује да ширење просвете ван Србије није вршено довољно и тражи да се овим правилими то прецизира. 5

Мића Ивковић вели, да ће се на основу ових правила израдити правила за помагање породица. Даље вели, да је и он за то да има чланова, двојаних и да св је он за то споразумео са одбором и Главним Одбором, и да су они иа то у начелу пристали. И он је да има чланова са улогом од 5 дин. без права на осигурање, и са 15 динара са осигурањем породица. Ако би св ово добило онда мисли да ће изгубити право на издржање породице које га већ уживају. Даље примећује, да скупштина нема права да намеће плаћање већег процента и осталим учитељима, који нису чланови удружења и који можда не би на то пристали. Изасланици немају право одбијати овај предлог ни зато што немају пуномоћије од свих зборова, јер је се већина зборова изјаснила за овај пројекат; По овим правилима момци и девојке чланови моту осигурати своје родитеље, а код државе то не могу.

Јова Анђелковић тражи одвајање Фонда од удружење пошто не мора сваки осигуравати своју породицу.