Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 409,

Председник пига екушшгину хоће ли се говорити још или решити.

Скутштина реши да се још говори о чл. 5:

Нинко Цветојевић говори у прилог овога члана доводећи га у везу 6 чланом 5. пројекта.

Јован П. Јовановић говори о важности овога члана и пребацује скупштини да је на погрешном цуту ако усвоји овакав члан какав је.

Председник одбија то пребацивање.

Јов. П. Јовановић, настављајући свој говор вели, да треба одбацити помагање породица, јер је противан да удружење кога помаже, па ако држава не осигура породице онда тек да то узме на себе удружење. Противан је издржавању породица учитеља ван Србије јер је зато позванија држава и друштво Св Саве. Примећује, да је растегљива мисао унета у овај члан штићење интереса удруженог учитељства и да треба да се овим правилима сгави у дужност Главном Одбору, да заинтересује јавно мњење и меродавне факторе о стању учитељства. Одговара Мићи, и вели, да скупштина има права говорити и захтевати у име осталих учитеља.

Милоје Спасић слаже се с Јовом П. Јовановићем и тражи, да има двојаких чланова. Вели, да је погрешно, што се траже да они, који немају деце помажу само породице чланова, већ треба свих учитеља и зато је за " повећање процента. И он доказује, да скупштина има права решавати у име свих учитеља.

Председник: жели ли скушштина да се реши или да се још говори. Скушштина реши, да се реши.

Председник: Известилац има завршну реч, молим да га скупштина саслуша.

Известилац Мих. Стевановић, одговара Јови П. Јовановићу о заступању интереса удружених учитеља и вели, да треба најпре решити хоће ли бити издржавања породица или не а код члана 6 говориће се о члановима каквих треба имати и како ће издржавање бити. Ако се ова правила оваква не приме, онда не остаје ништа друго но да завршимо рад и да идемо кући, пошто је ово најглавније питање у њима.

Председник стави на гласање редакцију Чл. 2. како је одбор израдио. Скупштина одбаци са 54. против 53 поименична гласа.

Председник стави на гласање редакцију овог члана од Јове П. Јовановића, која гласи: (смер је Учитељског Удружења унапређење основне наставе, ширење просвете у СОрпоству, неговање братских веза са учитељима из српских и словенских покрајина, % поред тога потпомагање својих редовних чланова и породица редовних чланова у случају нужде.

Тако исто смер је Учитељ. Удружења да удруженом снагом ради на поправци Учитељског положаја и материјалног стања, и на бољем обезбеђењу њихових породица све дотле док се то законом огарантује.»

Скупштина већином гласова усвоји ову редакцију.

Председник: скупштина је заморена зато дајем одмора 10. минути.

(НАСТАВИЋЕ СЕ) УЧИТЕЉ < 28