Učitelj

О ЗНАЧАЈУ НАГЛУВОСТИ У ШКОЛИ 841

постоје у том низу три боје, које су по реду у времену опажане: црвена, зелена и виолет. У другој Фази развитка, настало је разликовање црвеног, жутог и рујевог, а у трећој перијоди разноврсност зеленог. Тек касније научио је човек распознавати плаво. Ова перијода још траје и има много људи који су веома мало за исту примчиви. — Премда је ова теорија у многоме нападана ипак остаје моћ наслеђа велика, да се одиста можемо запитати: Да ли су наши непосредни претци у прехисториском добу видели боје као ми сада, и да ли деца — прелазећи у свом кратком развитку све ове Фазе — морају ићи овим редом 7 П. Д.

0 ЗНАЧАЈУ НАГЛУВОСТИ У ШКОЛИ.

Битни Фактор, у нормално развијених ученика, јесте то, што су они у могућности да разговетно и јасно слушају предавања у школи. Деца, која су сасвим глува, морају се одвајати од осталих ученика и обучавати специјалним методима, јер су неспособна да присуствују. општим школским предавањима.

У овом кратком чланчићу говориће се само о оној деци, у које је наглувост примећена у школи, приликом предавања ; дакле, о деци, у које се, пре школовања, наглувост није опазила. Истина је, да школски лекари често долазе у школу и прегледају само ону децу, у које су у школи опазили несумњиви знаци наглувости, док међутим то опадање слуха ван школе остаје неопажено.

Деца са рђавим слухом налазе се готово увек међу најслабијим ученицима по успеху, у разреду. Према томе само се собом разуме да учитељи, обавезни упознавати се са слушном способношћу поверених им ученика, чим примете ма, какав недостатак слуха треба одмах да обрате пажњу одговорних лица. -

УЧИТЕЉ 57