Učitelj

840 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

цање или треперење ових органа, што значи, да је рефлектовање зенице наслеђено. Но и ако је мало дете у стању да одмах разликује светлост од таме, ипак, по речима Русоа, човеку треба. много времена, да би научио гледати.“ Најпре мало дете врши покрете без циља: већина. их је урођена и инстиктивна. Сталност у механизму тих покрета, пада са хотимичним покретима у једно време, и само лагано учи дете да управља својим погледом. Фиксирање кога предмета долази после 3. месеца. Од овог времена разликује дете лево и десно, горе и доле, али трећа просторна, димензија улази споро у дух. Опажање даљине настаје тек са синтезом опажаја, пипања, вида и осаћаја мишића очних, што је још несигурно, да ли је имам у 96. недељи. Сигисмундовом синчићу био је круг, на крају друге године, тањир, четвороугао — бонбона, а Прајеров сматраше четвороугао за прозор, круг за прстен, 4 тачке за малу тицу.

Што се тиче чуства у овога чула код новорођене деце, поменућемо толико, да је дете већ од првог месеца или 14 дана претрпело приличну радост или бол преко овог чула. Већ после треће недеље привлачи дете свака, боја и светлост, ако није сувише јака и предмети, ако се не крећу нагло тамо амо. У ред непријатног осећања, и физичког бола ваља урачунати и неугодност, док се око нормално не прилагоди средини.

Да наведемо при крају још нешто о бојама у мале деце, па да завршимо ову расправу. Генимер износи за, свога синчића, да је од разно обојених марама пре 1 месеци, кад му их је подносио; увек Фиксирао белу, а тако исто Фиксирао је по соби, пре свега, пећ (порцеланскај, лопту, Фигуре од гипса и т. подоб. а касније почео је да обраћа пажњу отворено црвеном, што у осталом сва деца јако воле. Међутим Прајер уверава да се дете најпре обраћа, жутој боји. -

По мишљењу, пак, Гледстонову и Магнлјсову да се код људи у опште еволуционо развија вид и свест о бојама,