Učitelj

860 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

ПИТАГОРИНА ШКОЛА

Знаменти грчки Филозоф, Питагора, родио се 530. године пре Христа. Његов је рад на пољу Философије не само плодан, већ и генијалан. То је обесмртило његово велико име. А као наставник и васпитач може се сматрати један од најбољих својега времена.

Још у младим годинама беше се у Питагори развила јака жудња за науком. Тога је и покренуло, те је путовао по Египту, Финикији и Вавилону.

Тамо је,Питагора провео више година, неуморно учећи код првих мудраца онога времена. Кад се тако наоружао јаким и темељним знањем, Питагора дође и настани се у јужној Италији, где су, у то доба, биле многе грчке насеобине. Ту је Питагора започео свој први наставнички и васпитни рад. Скупљао јаз омладину и предавао јој науке. Ну поред наставничке дужности, коју је свом збиљом вршио, брижљиво је радио и на васпитању младића. Мудрим саветима. упућивао је Питагора омладину, да поштује и слуша своје родитеље.... уКоје дете већма љуби свога оца и своју матер. милије ће бити и Богу и људма!< ...говорио је овај гласовити Философ. Још је Питагора упућивао младиће: да слушају старешине п старије људе; да се пристојно владају и уљудно понашају свуда и на сваком месту; да се угледају на добра дела старијих људи; да се брину не само о телесном здрављу него и о душевном образовању и да се вежбају у наукама и врлинама. :

Идеје Питагорине о васпитавању омладине падоше на плодно земљиште, те се и слава његова распростре муњевитом брзином. И грађани, готово свију редова, позиваху Питагору, да им држи предавања. Питагора се радо одазиваше жељи грађана и држаше им предавања. У тим предавањима Питагора је саветовао мужевима, да поштују брачну везу као највећу светињу, јер то је прави извор среће и напретка људског. Жене је пак опомињао, да буду благе и простосрдачне; да предано врше материнске дужности и да негују праву љубав међу људма.

„Кене које осећају сву тежину свога положаја: као супругеи матере — полажу чврст темељ срећи и напретку људском!..“

Глас о Џитагорином васпитању продре широм у свет. Нарочито се слава његова узносила по свима крајевима Грчке. Са свију страна поврвеше Питагори млади и стари, прости и учени људи, да слушају његову науку. То даде Питагори нове снаге и јачег полета, те поче озбиљно мислити: о установи и устројству свога завода, о комв је некада само сањао. И ту своју намеру саопшти