Učitelj

862. РАСПРАВЕ и ЧЛАНЦИ

тељ говорио. На учитељево питање, слушалац није смео одмах одговарати, је већ то чинио после довољног размишљања, а на позив учитеља. Тако је то трајало по неколико година. И кад је слушалац, за то време, у свему задовољио свога учитеља — прелазио је у „највише одељење.“ У овоме одељењу учила се математика, астрономија, Философија и медецина. Ученици у „највишем одељењу“, живели су заједно с учитељем п водили разговор о наукама.

Ред је у Питагорином заводу био изврстан. А правила по којима су се ученици владали и живели, најстрожије су вршене овим редом: У јутру рано устајали су ученици и учитељ, умили се и

· очешљали, па се онда молили Богуги у славу његову певали химне.

За овим је учитељ предлагао, шта ће се тога дана учити и радити. Обично је ток њиховог рада био овакав: Најпре су ученици читали што из Омерових или других списа, а између часова певали су заједно с учитељем, и вежбали се у гимнастици, па су онда приступали јелу. После јела водио се разговор о јавним и домаћим пословима, па су ученици опет мало проходали и разговарали сво оним наукама, што су тога дана слушали. После би се купали. па мало одморили и јели. У вече би сваки ученик испитивао своју савест: је ли задовољан са собом и својим радом тога дана, па би после неко време свирали и певали, а по том се предали мирном спавању. Тако је то вршено сваког дана.

Одело је у Питагорином заводу било једноставно. И учитељ и ученици носили су дугачке хаљине од белог платна. ,

Храна им је била проста. Обично су се хранили хлебом и медом. Месо су врло ретко јели и то само ученици »највишег одељења«, а осталим ученицима закраћивана је храна о месом. Као особиту храну сматрали су пасуљ и кувано жито, те је то ретко и давато ученицима.

Главни васпитни смер Питагорина завода, јесте врлина, која се постизава складом између душе и тела, родитеља и деце, учитеља и ученика, и најзад између свију људи. А главно васпитно средство било му је; гимнастика, дијететика и музика. Још је Питагора поклањао особиту пажњу: вежбању ученика у мудрости, ослобођава човека од страсти и подиже га на право достојанство човека.

То су у главноме принципи, по којима је Питагора пуних 20 година учио и васпитавао омладину. И за све то време живео је у своме заводу срећно. и радио неуморно. Његов завод бивао је све чувенији, а број питомаца све већи...

2