Učitelj

ПЕДАГОШКА ПИСМА 120

природном угодношћу те с тога нагоне дете, да на други начин створи себи лепо име. А ако се рад па и тежња. дечја тако исто призна, као што су ћуди, то ће дете осећати, да су васпитачи према њему праведни, његово частољубље, његово осећање правичности је много више задовољено, оно ће се осећати побуђено и к даљем раду и не ће имати потребе, да тражи другога никаквога задовољства кривим путевима.

Ако је дете само иначе добро васпитано! И овој је реченици озбиљна напомена свима васпитачима, да с највећом савешћу управљају с децом, која су им поверена и то прво почети са самим собом, сећајући се речи апостола Павла: „Оцеви и матере, одбаците лаж и говорите истину!“ — Онако, као што постоји изрека: рђави примери кваре добре обичаје, тако би се исто могло с утехом и обрнуто рећи, јер ако дете свуда и са свију страна види само примере истинитости а није погрешним васпитањем навикнуто лагању, то би било са свим непојамно, ако би се и поред. тога одало овоме пороку. О томе, да се пре свију ствари од васпитача мора захтевати истинитост, не треба више речи да губим, то ће свако појмити; али могу нагласити највећу савесност при употреби речи, обећања и одржавања. Сви родитељи својевољно признају и то, да деца не смеју бити сведоци њихова издавања и претварања, али противу тога да што прописујем и сувише сам немоћан; опстанак данашњег друштва је већим делом својим основан на обостраним обмањивањима. Много би сепак одмах поправило, када би се имало храбрости, те преломити с лажним облицима учтивости и истину увек говорити, п када би се имало храбрости радије слушати истину, него ли уљудне и учтиве лажи. Појединци, који добро осете одвратност оваквих одношаја, не ће послати да се за њих каже, како нису код куће, ако им предстоји каква непријатна посета, већ је отворено одбију, јер нису за разговор. Они сеп с истином не уздржавају због чега се у отменијим круговима држе као груби, необравовани или бар као оригинални људи. |

Има васпитача, очева, матера и учитеља, који одмах без икакве припреме могу далеко да држе лаж-од деце односно децу од лажи и код такве деце, коју такви васпитачи руководе, није потребна никаква мера противу лажи.