Učitelj

144 - ИЗВЕШТАЈИ И РЕФЕРАТИ

кривена даском, за коју се заклоне све оне куглице које су непотребне при раду, те се згодније може употребити у оба млађа разреда, јер се не виде, непотребне куглице те се деца не буне. Овде је изложена и једна рачунаљка за рад са бројевима до 1000. То је опет руска рачунаљка са том изменом, што су на шипкама, место куглица, кожни котурови и то на свакој. | 100. Свака десетина котурова обојена је другом бојом, да 62 се лакше вршио преглед десетица. Сем прутића, ораха, карата и т. д. који су изложени као срества за рачунање са многим бројевима, изложене су и поједине табле (крута хартија) на којима су, помоћу тачака, престављени разни видови рачунања, посебице и комбиновано, као што је, од прилике извео Јовић у рачуници са [. разредом.

У десетој соби изнета су срества за очигледну наставу из Релизије. МИ овде нема ничега што ми не бисмо знали извести и употребити као срество при настави из овог предмета. Разлика је у том: што ми оно што знамо и умемо не можемо извести, јер немамо за то срестава, а они оно што смисле и што нађу да је корисно и потребно одмах све и остварују. Па онда треба ли се чудити што они, имајући све што је И тро0НО за наставу, постижу и успехе боље. -

Овде су изложене слике свих светаца о којима се предаје; престављени су скоро сви моменти из живота и рада Исуса Христа, те слике саме изазивају све оно, што је о том предавано. Сем тога, поједини моменти престављени су у миниатури пластично. (Рођење Богородице, рођење Христово и т. д.).

У једанаестој соби изложена су срества за наставу у језику. Ту · има разних словарица. За свако слово израђена је слика која потсећа. ученика на дотично слово. Испод слике оштампано је њено име (подељено на слогове) а испод тога нагћсано је дотично слово. штампано и рукописно. Ниједна Са ОРОВАНе не одликује се неком новином и особитошћу.

Од 12—15 собе изложена су очигледна срества за, наставу из Земљоциса. Њих има врло много и заслужују пажњу. На картама, којих има много, нацртан је план целог Беча, са свима крајевима; сваки за,се, и све укупно државе, које припадају Аустро-Угарској царевини; нацртани су извори већих река и цели токови њихови, заједно с пределима кроз које пролазе; поједини важнији планински ланци, а и поједине важније и веће планине. Ове су ове карте врло брижљиво израђене, без икакве претрпаности, те ву врло прегледне. Но сем ових лепо израђених карата, изложене су и ванредне рељефне карте, у којима је престављено све што је важније