Učitelj

150 “ ЗАБАВА И ПОУКА

— Ствар је у овоме: Ми смо намерни дати овде једну или две представе, али како нам газда механски због сутрашшњег сабора не може уступити свој локал, то вас лепо молимо, да нам уступите вашу школу, која, је и иначе празна, пошто је сада школски одмор.

— С драге воље! Али кад сте намерни давати представу % — Сутра на вече. Надамо се, да ће нас ово мало интелигенције и трговаца потпомоћи и доћи на представу! Јуче смо давали представу у Деспотовцу, па је свега Дошло шест породица, и једва смо се одкупили од гостионичара.

— А јесте ли били у Ћуприји и Вел. Поповићу 2

= Не, господине. Ми смо дуже времена били у Пожаревцу, за тим неко време бавили смо се у Петровцу, па из Петровца отишли смо у Жагубицу. У Жагубици снашло нас је велико зло. Један наш колега покрао нас је, и с једном женском из нашег друштва побегао некуда! Могао сам их оптужити и преко власти наредити потеру за њима, али нисам хтео срамотити ред коме и сам припадам.

Док је он то говорио, ја сам мерио очима сву тројицу, и по њиховом бледом лицу, овешталом оделу и прљавом рубљу, схватио сам и оценио жалостан положај у коме се налазе. У исто време смислио сам како ће се ови. јадници што обилатије помоћи.

— Знате, шта, господине! Сутра је овде сабор, као што сте већ чули, па ће бити и сувише света. То је лепа прилика да ви нешто зарадите, а да и тај народ мало забавите и подсетите га на његове јуначке претке. Приредите сутра представу „Бој на Косову“, једну пре, а другу после подне. Ја вам јамчим да ће оба пута бити школа пуна народа, ако само буде улазници ниска цена.

— Али за Бога, господине, зар ви не знате, да ми

__ не смемо давати представе дању 2!

—_ Зашто г

— Па зато, што би то личило на комендијашлук, а ми давањем представа вршимо културан посао. Ви јамачно схватате задатак наше уметности 2 ~

— И ако лепо схватам важност и корист од ваше уметности, ја ипак не разумем ту вашу уредбу, која вам крати, да у овој прилици зарадите себи хлеба, и да дате народу забаве п поуке. Најпосле ово је сабор, ванредни

~