Učitelj

ПРЕД НОВИМ ЗАКОНОМ . 101

дин. — Виши учитељи имају плату 1800 дин. годишње, која, се после сваких пет година повишава по 360 дин. годишње, тако, да им је највећа плата 3600 динара. Вишим учитељицама је почетна плата 1500 дин. годишње, а повишава се по истеку сваке пете године по 250 дин. тако, да им је највећа, плата 2750 динара. — Забавиље имају прву плату 600 дин. на годину, која се после пет година повишава на 720 динара годишње. — Приправници и приправнице немају никакве шлате. 0.

Школски надзор до сада је вршен само на крају школске године ради оцене успеха и рада наставникова. Новим законом заведен је стручан надзор, који ће вршити окружни школски надзорници. Надзорнику је дужност, да бар три пута у једној школској години прегледа све јавне и приватне народне шкбле свога округа. "Последњи преглед мора, извршити у току последња два месеца школске године, и тада давати наставницима годишње оцене рада и успеха.

Накнада наставницима за стан и сгрев одређена је сада законом, а до сада је то одређивао школски одбор.

Набројали смо најважније одредбе новога закона, поредећи их с онима из досадашњег закона о основним школама. Ово смо учинили једно с тога, што се на овакав начин лакше могу уочити разлике између новога и досадашњег закона; а друго и поглавито с тога, што „Учитељ“ има повелики број читалаца својих и ван Краљевине Србије, који нису у детаљима познавали ни досадашњи закон наш о основним школама. ;

Несумњиво је, да је нови закон унео у основну школу п доста и крупних новина. Пошто за целокупну оцену његову треба више времена, пошто ће се на пракси најбоље показати добре и лоше стране његове, ми за сада нећемо ни улазити у саму оцену тога закона, него ћемо само учинити неколике напомене.

За последњих петнаест — двадесет година, у нас је број наставника основних школа осетно порастао: отваране су