Učitelj

СТВАРНЕ ПОГОДБЕ 203

Показивање делова на кругу сматра се као јаче очигледно средство. Ако све дакле узме круг место штапа и доведе у везу са изгледом хлеба (или проје) опда је појам још тачнији. За што; Зато што је појам о деловима хлеба, створен раније у детета а и јаснији, јер су кришке хлеба као храна, као појам интензивније од обичног преломљеног штала.

Нема сумње да би се могао низати и већи број примера, ако бисмо вадили примере из методика појединих предмета из старијег. и новијег времена и упоредили узете примере старије и новијег датума. У последње доба има у Немаца читавих часописа који су намењени методској настави у физици, хемији, математици и др. у којима се излажу што је могућно лакши начини у излагању истина које се имају предавати у школама, и оне имају не само методску већ и научну вредност.

Резултат би био овај: при напредовању наука, било у том да ти напретци доносе нове чињенице, за науку, или. да се раније нађени Факти боље објасне стуњањ очигледности тим се пење, постаје приступачнији свакоме па и малим ђацима. Према томе напредују и јачају не само науке, већ и наставне методе, које својим досадањим обликом у самој настави морају прилагођивати на корист веће очигледности. Ако се дакле тврди, да метода очигледности у примени изда, то у ствари не значи да је издала т.ј. да је њен принцип потресен, већ да (она, и ако тачна као метода, није била у могућности да се примени у целом свом пространству пли бар онолико колико треба да обезбеди успех.

9. Очигледна метода да издаје и онда кад ученици као материјал за обрађивање (образовање и васпитање) нису таквога квалитета да се познатом употребом методе и осталих средстава очиглвдности може постићи потребан успех.

Одиста, мучно је и врло тешко учити децу која нису способна да схвате и разуму свога наставника. Тај Факат