Učitelj

910 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

и нехотично више устручавају, а можда и стиде, да, се покажу како неке и неке ствари не знају, па се морају тек овоме учити.

· Последица таквог гледишта опажа се у овом: Жен-_ скиње, — нови наставници — много раде па и опет не постигну онај резултат, који би се тим радом могао постићи. А што је најважније метода очигледне наставе врло лако изгуби свој прави карактер, и постаје механизам без смисла и значаја, а тим и метода очигледности губи свој велики значај и- утицај на образовање и васпитање ученика или ученица.

То исто бива и' са мушкарцима наставницима, који би. сматрали као питање части и поноса, кад би припитали којега колегу спремнијег и вичнијега у послу, или што је боље гледали и слушали шта ради, а нарочито испитивала примену карактера и личности учитељеве. Са оним истим знањем које и он има, — да сазна и научи како је довео у склад своју личност, и оне разне методе, са колико критике и увиђавности примењује своја знања према својим ученицима.

Код млађих наставника, и наставница, код којих стално и поступво сазревају засејане истине из учитељске или вВ. Ж. Школе, метода очигледности има свој засебан значај. у примени,

Већина кад отпочне учити децу и уђе у нов положај буду обузети једном новом струјом осећаја. — Школа, ђаци, положај и прва примена својега педагошког и методског знања, — све то изазива читав низ живљих осећаја и дивљења нарочито методама за наставу. Код неких бива као да их методе по каткад изневеравају, и то их сневесељава, а кад се потруде те боље проуче методику. самог предмета као и остале погодбе, онда их весели и расположи. Једном речи наступају колебљиви осећаји час вера, а час неповерење, и у своје знање и памет и искуство, и ваздан које чега што онеспокојава: нарочито ако