Učitelj

ром начину није баш лако. При овом множењу ручни систем још је кориснији; јер се по њему множење двоцифрених бројева врши много лакше но по старом начину. У овом другом низу бројева палац ће нам престављати 11, кажипрст 19, велики прст 13, домали 14, а мали 15. Да бисмо ма која два, од ових бројева међу собом помножили, саставићемо, као и пре, она два прста, који представљају дате чиниоце. Два састављена прста заједно са онима, који су изнад њих, престављаће нам и сад број десетица. Само сада доње прсте никако нећемо узимати у обзир. Да бисмо нашли јединице, опет ћемо узети оне прсте, који су нам дали десетице, и помножићемо оне са десне руке са прстима леве руке или обратно. Осим тога, тако добивеном броју додаћемо 100. У осталом, један пример разјасниће нам ово теориско тумачење.

Хајд: да помножимо 13 са 14 (ел. 8.. Саставимо велики прст десне руке и домали прст леве руке. Састављени прсти и они који су изнад њих чине свега 7. Имаћемо дакле 7 десетица или 70, а то са 100 чини 170. Од ових прстију, „који су нам дали десетице, има 3 на левој, а 4 на десној руци; да бисмо добили јединице, помножимо их међу собом. Производ њихов јесте 12, који сабран са 170, даје !ЗИра то је тражени производ бројева 11 и 18.

Приметићемо да се и у овом другом случају може радити по првом методу. Радећи по њему, и ако не бисмо додавали број 100, ипак изгледа да би рад био дужи и сљествено мање практичне вредности; то ће се најбоље видети из примера. Ако, као и мало час, узмемо да множимо бројеве 13 и 14, састављени прсти и они изнад њих представљаће нам две десетице. Остали прсти испод са“ стављених престављаће десетице, а производ оних првих, (који су дали двадесетицеј, даће једивице. Тако имамо на десној руци 3 прста и на левој 4#, који дају 7 двадесетица или 140. Остали прсти испод састављених јесу на левој руци мали прст, а на десној домали и мали, а то су свега 3 прста, који дају 3 десетице или 30. Најзад 4 прста леве руке помножени са 3 прста десне руке дају нам 12. Саберимо све ово: 140--30--12=182.