Učitelj

194 · РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

земљи: њихове погрешке нек им буду наук како не треба радити. Поред Бранковића је већи Обилић ; нек деца науче да, је Србин био победиоц на Велблужду, али да је преживео и Косово. Велблужд је оличење снаге народне, храбрости његове; Косово казује како је погибаона неслога народна. Наш први и други устанак показаће деци шта вреди прегаоштво народно: улиће им наду на лепу будућност нашег племена; показаће им како се скромни почеци снаже, како понекад дају неочекиване резултате. СОличних васпитних момената у нашој је историји много. Лако их је пробрали.

Појмљиво је да историја не треба да буде само списак имена и година, регистар ратних усвлика нити само историја владалаца. Она мора бити права народна историја. По Тогсег-у само оно што има значаја за васколики народ, за целу државу, може имати васпитног утицаја за децу. Појединци се могу издићи над масу, али они вазда, са њом раде и живе. Слава њихова је и слава народна; за њихове грехе народ не може никад добити апсолутну разрешницу. Ово вазда треба имати на уму при предавању историје.

Ко хоће да живи и осећа са својим племеном, мора.

знати народну историју. Без ње је појединац туђин својима; без ње се не могу појмити никад виши интереси народни. Она нас учи познавати прошлост, да бисмо имали поуздана путевођу у будућности. „Ко не зна своју прошлост ва њега је будућност запечаћена књига.“ Историја, вам је галерија слика великих дела и великих људи. Тогсег по Кофек-у вели: „кад човек уђе у галерију слика у ве. | ликих људи, онда тек—_осети све достојанство људско. « Колико ово вреди за дете које се упозна, са великим људима, _и великим делима свога народа.

· Нарочито треба деци истаћи садашњицу и најскорију прошлост српског племена. Патње неослобођеног дела, нашег народа, херојска борба наших предака за ослобођење, истаћи ће деци сву драгоценост народне слободе. О овоме

| |