Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 278

== >

се само варалице користе, јер само оне притичу у помоћ ономе ко се пожали, да му је млеко «одузето», «уречено» итд. За овим се у књизи наводе и узроци услед којих те мане бивају. Овај одељак, после свестраног говора о млеку, завршује писац са овим саветом: 1) да свако гледа да има доста млека, јер је тада кућа пуна и хране и смока; 2) да ве у млеко ништа не дотура и 3) да се никада не једе и не пије тазе млеко, него увек само кувано.

У четвртом одељку говори се о храни и пићу, наводећи разне мирисаве ствари које се мешају у пиће ради пријатнијег укуса; опомиње родитеље да бар деци не дају јака пића; наводи разне болести, које долазе од прекомерне употребе јаких пића; набраја разне алколоиде који се у пићу налазе. За овим писац говори о дувану и његовом никотину, па онда одељак завршује саветом: (Што је сувише, није ни с маслом добро.»

У петом се одељку говори о зачинима, и најважније свестрано опи» сује, као: бибер, цимет, каранфил, ванила. Износи све могуће састојке који се мешају са туцаним зачинима, па онда саветује: да се именовани зачини туцају код куће, а никако их такове не треба куповати. |

У шестом одељку говори се о кварењу хране, њеном врењу и расцадању. У овом се одељку, говори и о конзервама и користи од њих за време рата, какве забране. за дуга морска путовања итд.

После свега овога, истина, спутаног приказа садржине, која је тако лепо, разумљиво, исцрино и до ситница описана-у овој ЕњЊИЗИ, имамо да кажемо ово: ~

Ово је добро израђена и корисна књига, а цена јој је незнатна. О тога је препоручујемо читаоцима «учитеља»; а преко њих и сваком ерпском дому, да је набаве за себе, а свакако и школске књижнице не би требало да су без ове корисне народне читанке, у којој су не само врло лепо, него и популарно описане најпречије и најпотребније поуке у животу.

Свет. С, Поповић учитељ.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ,

ЗАПИСНИЦИ ХУ. УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ

ЏП. САСТАНАЋ држан 4. авг. 1898 год. у Београду.

Потпредседник г. Јова П. Јовановић у 8". часова пре подне отвори скупштину и позва да саслуша записник |. састанка. Секретар г. Димитрије Ћосић прочита записник.

Г. Урош Благојевић примеђује на записник, да се стави да је пред. Глав. Одбора предложио потребна лица за кандидовање одбора. Потпредседник изјављује да ће се исправка учинити. —- за тим п,председник г. Јова,