Učitelj

544. ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

новић учитељ, (ову сличицу доносимо у овој свесци“; „На љивади“ певао мешовити хор дружине „Станковић“; „Џет талира“ декламовала г-ђица Вела Нигринова; „Одломак из словенског сплета“ певао мешовити хор дружине „Станковић“.

Повле овога забавнога дела настала је игранка. Посетилаца је било много, међу којима су били г. г. Андра Ђорђевић министар просвете, Ст. Ловчевић начел. мин. просвете; Јов. Миодраговаћ и Тоша Петковић референти мин. просвете, Мих. Јовановић благајник мин. просвете, Пера Петровић секретар мин. просвете, Живојин Симић проф. и многи други одлични гости.

Прилога је пало преко 500 динара.

Краљевски дар. — Изавланици Главног Одбора Учитељског Удружења г. г. Јов. Максимовић, Мих. Сретеновић и уредник нашега листа памали су част бити примљени у аудијенцију код Његовог Величанства Краља Александра 6. ов. м. којом приликом позвали су и Његово Величанство да удостоји његовом узвишеном посетом забаву Учит. Удружења.

Његово Величанство изволео је примити најљубавније наше изасланике и том приликом извештавао се о раду Учит. Удружења, о школама, ученицима и др. питањима која се тичу школе, и напослетку је изјавио, да жали што не може забаву посетити, али ће послати свој прилог, који је већ и предан кави Учит. Удружења у 300 дин. а Његово Величанство Краљ Милан изволео је послати 200 дин.

Чланови добротвори Учит. Удружења. — Његово Високопреосвештенотво митрополит Србије господин Инокентије, изволео је примити изасланике Главног Одбора Учитељ. Удружења г,. г. Јов. Максимовића, Мих. Сретеновића и уредника нашег листа 6, ов. м. и уписати се за члана добротвора Учит. Удружења. Том приликом Његово Високопреосвештенство извештавало сео циљу и раду Учит. Удружења напоменув, како он високо цени рад српских учитеља, и зато се уписује за члана добротвора Учитељског Удружења и полаже добротворни И г. Љуба Крсмановић трговац, тај искрени пријатељ свију добротворних друштава а нарочито ерпеких учитеља, уписао је се за члана добротвора Учитељ Удружења и положио 150 дин.

Хвала овим племенитим људиме на великој љубави према ерпеским учитељима. Вечерња школа у Душановцу у Крајини. — 20 децембра пр. године отворена је вечерња школа за оне младиће који су свршили основну школу. Задатак је школи: да утврђује и проширује знање срп, језика и писмености, У шволи се предају ови предмети: Српеки језик, — читају се Вукова дела највише Рачун — нарочита се пажња обраћа новим мерама; Историја Срба — нарочито новија; Пољека привреда и Певање — нарочито народних песама,

Школу већ походе 80 младића од 17 -20 год. има их чак и ожењених зеви су евршили основну школу. Ову је школу отворио Светозар Д. Милошевић учитељ тамошњи, који поред похвалнога рада у овој школи, обучава своје ђаке П, Ши ТУ раз. којих има 62, и плетарству, а четвртком и недељом по подне ради опет п у продужној школи.

Овакав напоран, истрајан и похвалан рад овога нашега младога колеге заслужује свако признање и похвалу, а и награду од надлежних, б тога ово и изснесмо, да би се и остали учитељи угледали на овога нашега младога учитеља а надлежни се сетили, да овакав рад треба наградити.