Učitelj

556 ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ

Уз своје писмо т. Ђорђевић је послао Главном Одбору и препис писма председника учитељског збора, у ком су наведени и сви изрази, који су увредили нечију осетљивост.

Главни Одбор донео је по томе ову одлуку: Новац примљен | са благодарношћу, стим, да се ова појава осуди преко дружинскога листа „ Учитеља“, а утемвљачима изјави блаљодарност прено нашим листова. : у

Ако су тачне пнеормације, које је Главни Одбор добио, узрок оваквој радњи шабачкога учитељског збора лежи у сувишној осетљивости Г. надзорника школског, који је и наредио да се врати повац г. Борђевићу. |

Ми не можемо никога натерати да нас воли, не можемо никога принудити да нас помаже, али молимо свакога да нам не чини нарочите сметње, да нас не штети. Јер није право, није ни лепо, да ми платимо сто динара зато, што је неко врло осетљив, па не може да поднесе кад се учитељима одаје признање и изјављује хвала. "

КЊИЖЕВНО СТ

Реферати о домаћим књигама.

„Емпиричка Психологија“ од професора д-ра Вилхелма Јерузалема, превео Павле Љотић професор!“

Према писму Главног Одбора, од 14. овог месеца, Бр. 272, прегледао сам у српскоме преводу од г. П. Љотића, професора, „Емпиријску Пеихологију“ од професора д-ра Вилхелма Јерузалема, и част ми је овде казати Главном Одбору своје мишљење о овоме раду.

Похвална је радња Учитељског Удружења, што је дошло на мисао, да о своме трошку изда на српскоме језику једну практичну Пенхолотију за потребу наших наставника основних школа, а по потреби и ђака учитељске школе и средњих школа. Ми немамо скоро никакве психолошке литературе, сем оно нешто мало радова старијих писаца г. А. Васпљевића и пок. Кујунџића, који су садаи сувише застарели. Међу тим познато је, да се спреман и образован наставник основне и средње школе, не може ни замислити без темељнога знања најважнијих пенхолошких истин'. ПЏедагошко знање има симо онолико вредности колико у њему има само пеихолошких елемената.

# Овај је реферат написан на превод г. П.> Љотића који је поднео Глав. Одбору Учит. Удружења у рукопису, да га удружење изда о своме трошку.