Učitelj

686 ПОГРЕШАН РАЧУН

ни Владимир није остао дуго равнодушан према Милици Ранисављевој. Истина је она, проста девојка, васпитана само у кући својих родитеља, али би се могла дотерати —- тако је мислио Владимир.

Ништа ми Владимир о томе није говорио. Али пред Ускре чух у два-три маха да ће Владимир да испроси Милицу. Не би ми нимало право кад сам то чуо. „Шта ће му жена2 Још није одужио ни постељу на којој спава, а већ да се жени! Он — школован човек, учитељ; она — проста, неписмена сељанка. Зар је то прилика, једно за друго 2 Зар он не би могао наћи девојку према себи 2“ Такве су ми мисли долазиле у главу. Али сам у исто време хтео себе и да обманем: „Може бити да то још није тако озбиљна ствар, као што свет говори“. Више пута смо ми говорили о женидби, о понеким девојкама из Београда, о по којој учитељици. А никад ни речи о Ранисављевој кћери.

· Милицу сам до тог доба видео само два пут. Здрава девојка, пуних, румених образа, округла лика, средњег узраста; очи јој никад и сагледах, јер Милица, по угледу на ону Милицу из народне песме, увек гледа преда се; по кретању види се да је трома. Је ли таква жена за учитеља 2

Очекивао сам Владимира да ми дође, и тако није поодавно био код мене. Хтео сам да чујем из његових уста је ли доиста наумио оженити се том девојком. Али њега не би једне недеље, па ни друге. Одох ја њему, кад нема њега да дође.

Одмах ми паде у очи да је Владимир постао нешто ћутљивији, некако прилично расејан, а види се опет да је добре воље. Не интересују га обични говори наши.

— Нешто ми ти изгледаш необичан. Да ти се није што десило, од кад се не видесмо 2 А збиља нема те к мени одавно ! Шта је с тобом 2